Αμφισβητεί η αγορά τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη

Την έντονη αμφισβήτηση για τις αιτιάσεις για "ουρανοκατέβατα" κέρδη της παραγωγής ρεύματος εξέφρασαν χθες παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Power & Gas Forum.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων. Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΕΣΑΗ και Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή τόνισε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν οφείλεται

ούτε σε συγκυριακούς – με την έννοια της παροδικότητας - ούτε σε δομικούς παράγοντες της αγοράς. Αναφερόμενος στα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη σημείωσε ότι αυτά δεν αφορούν μονάδες φυσικού αερίου αλλά τις υπόλοιπες τεχνολογίες, επικαλούμενος σχετικό έγγραφο της Κομισιόν.

«Ουρανοκατέβατα σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο δεν εξαρτάται καθόλου από το τι έχεις κάνει εσύ, κάποιος άλλος έχει κάνει κάτι και εσύ απλά κερδίζεις. Αυτό είναι ο ορισμός. Το φυσικό αέριο έχει ανεβεί ψηλά, εσύ δεν έχεις αέριο, έχεις κάτι άλλο και έτσι ενώ κάνεις business as usual αποκομίζεις κέρδη, επειδή κάποιος άλλος βάζει την οριακή τιμή. Δεν μπορεί στο φυσικό αέριο που ορίζεται το ταβάνι να το κάνει» ανέφερε και τόνισε ότι το μέτρο επίσης, της αναδρομικής φορολόγησης δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση, μιας και υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη που το απαγορεύει. "Φορλόγηση στο 90% είναι δήμευση" σημείωσε με έμφαση.

Την ίδια ώρα ο κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), μιλώντας στο Power & Gas Forum του ιστότοπου energypress σημείωσε ότι η συζήτηση για τα “ουρανοκατέβατα κέρδη” “δεν θα έχει αποτέλεσμα για τον τελικό καταναλωτή. Αυτό που θα έχει εκπλήξεις είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα υπερβάλλοντα κέρδη. Γιατί το ζήτημα της ελληνικής αγοράς ήταν πάντα δομικό και σχετιζόταν με την πρόσβαση όλων των παιχτών στους ίδιους πόρους για να μπορέσουν να προσφέρουν μια μικρότερη τιμή σε σχέση με την οριακή.

Πάντως μιλώντας στο Power & Gas Forum ο πρόεδρος της ΡΑΕ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αρχή “παρακολουθεί όλους τους εμπλεκόμενους”. Αναφορικά, δε, με το κρίσιμο θέμα των υπερκερδών και της έκτακτης εισφοράς, ο κ. Δαγούμας είπε ότι η Αρχή αναμένει πρώτα τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και επίκειται εισήγηση για αναδρομικότητα στην αγορά εξισορρόπησης προς όφελος καταναλωτών.

Γιώργος Αλεξάκης

Αγοράρεύμα Ενέργειακέρδη
Keywords
Τυχαία Θέματα