«Άλμα» πάνω από τις 1.300 μονάδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη ξεκινάει τη σημερινή (11/7) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να «σπάει» το φράγμα των 1.300 μονάδων.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 1,36% στις 1.308,16 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 35,33 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει άνοδο 0,66% στις 3.132,88 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί «άλμα» 1,34% στις 1.050,95 μονάδες.

Ηπιότερη άνοδο από την αναμενόμενη, αλλά με τη συνοδεία πολλών ρεκόρ, κατέγραψε χθες (10/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας

ως βασικό «σύμμαχο» τον τραπεζικό κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στα θετικά πρόσημα έπειτα από ένα τριήμερο σερί απωλειών, έχοντας ωστόσο «απορροφήσει» την χασούρα από τις δύο εκ των τριών πτωτικών συνεδριάσεων.

Όπως φαίνεται το επενδυτικό κοινό επιθυμεί να «χτίσει» ανοδικό momentum με τις τράπεζες να παρέχουν σημαντική στήριξη. Όπως σημειώνει σε report της η Morgan Stanley οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.

Καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση των επιτοκίων, ο οίκος μετατοπίζει την προτίμησή του σε πιο αμυντικές καταθετικές βάσεις και στρέφεται στην Εθνική (Overweight) από τη Eurobank (Equal-weight).

Η Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή του, ενώ οι τιμές στόχοι που δίνει είναι Alpha Bank στα €2,11, Εθνική στα €7,71, Πειραιώς στα €4,27.

Την εμπιστοσύνη των περισσότερων διεθνών οίκων λαμβάνει το Χ.Α. που αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης και ο αμερικανικός οίκος θέτει τιμή-στόχο για τον Γενικό ∆είκτη στις 1.375 μονάδες από τις 1.200 μονάδες με την αγορά να βρίσκεται σήμερα στις 1.280 μονάδες περίπου.

Το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 8% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ ο δείκτης αποτίμησης κερδών P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες τοποθετείται στις 8,8 φορές, χαμηλότερα από τον στόχο της Goldman Sachs στις 8,9 φορές και 12,2 φορές για τις αναδυόμενες αγορές και 12,1 φορές για τις αγορές της ευρύτερης περιοχής μας (CEEMEA).

Μετά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών που δημιούργησε στέρεο πολιτικό έδαφος, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να εκμεταλλευτεί το κλίμα με την Ελλάδα να ξαναβγαίνει στις αγορές με νέο 15ετές ομόλογο και επιτόκιο κοντά στο 4,5%.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η δημοσίευση οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων για το α' εξάμηνο, με την Παπουτσάνης να παρουσιάζει μικρή μείωση στο τζίρο μεν, αύξηση στις εξαγωγές δε και σε ορισμένες κατηγορίες πωλήσεων.

Αν και το κλίμα παραμένει θετικό και στις διεθνείς αγορές, παραμένει πάντα η ανησυχία για τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών, ανάλογα και με την πορεία του πληθωρισμού.

Στα «πράσινα» τα διεθνή χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (10/7) η Wall Street, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει μέσα στην εβδομάδα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά και θετικά εταιρικά αποτελέσματα εισηγμένων, που θα δώσουν ώθηση στις αγορές.

Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, ακολουθώντας τη Wall Street, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολουθούν και οι ευρωαγορές σημειώνοντας στο άνοιγμα ήπια κέρδη. Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 1,14%, η ΕΤΕ (+1,21%), η ΕUROBANK (+1,49%) και η ΠΕΙΡAIΩΣ (+1,58%).

Ανοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ (+1,11%), της ΔΕΗ (+1,07%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+1,35%), του ΟΛΘ (+1,20%) και της ΡΕΒΟΙΛ (+2,03%).

Στον αντίποδα καταγράφουν πτώση οι μετοχές της COCA COLA (-0,82%), της ΕΛΙΝ (-2,50%), των ΕΛΠΕ (-0,26%), της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (-0,83%) και των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (-1,10%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση

1300 ΜΟΝΑΔΕΣΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςΜΟΝΑΔΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα