Αλλάζουν όλα στο Χ.Α. - Αποφασίζει η Κεφαλαιαγορά

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας που προωθεί η διοίκηση του Χ.Α. Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. του Χ.Α. συζήτησε και οριστικοποίησε τις τροποποιήσεις του Κανονισμού όπως αυτές προέκυψαν από τη διαβούλευση. Οι λεπτομέρειες των τροποποιήσεων θα ανακοινωθούν μετά την έγκρισή τους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Μεταξύ άλλων, υιοθετείται μοντέλο μίας ενιαίας Γενικής Κατηγορίας εισαγωγής μετοχών, που θα ονομάζεται Κύρια Αγορά, για την οποία θα εφαρμόζονται οι βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής που σήμερα ισχύουν για την Κατηγορία
Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης (3 εκατ. ίδια κεφάλαια, τριετής δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, διασπορά 25%, κερδοφορία τριετίας 3 εκατ. ή θετικό EBITDA για 2 χρήσεις και κερδοφορία > 3 εκατ. , φορολογικός έλεγχος) με τις ακόλουθες προσαρμογές :
- καταργείται η διάταξη για την απαγόρευση επενδύσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία
- για εκδότες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον ίση ή μεγαλύτερη των 700.000.000 ευρώ, η απαιτούμενη διασπορά θα ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 15% κατανεμημένου σε πέντε χιλιάδες (5.000) τουλάχιστον πρόσωπα από τα οποία κανένα δεν κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 2% του συνόλου των μετοχών των οποίων ζητείται η εισαγωγή.
- θα ισχύει για όλες τις εταιρίες η υποχρέωση δημοσιοποίησης οικονομικού ημερολογίου
- οι εισηγμένες θα έχουν υποχρέωση έκδοσης ανακοινώσεων ταυτόχρονα και στα αγγλικά. Οι κυρώσεις από τη μη συμμόρφωση σε αυτή την υποχρέωση θα είναι ανάλογες με το προφίλ της κάθε εταιρίας (π.χ. εξωστρέφεια, αριθμός αλλοδαπών μετόχων).

Επίσης, διατηρούνται Ειδικές Κατηγορίες Διαπραγμάτευσης αλλά. διαμορφώνονται ώστε να αποτυπώνεται με πιο ορθό και αποτελεσματικό τρόπο ο σκοπός, η λειτουργία και τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας.
Επιπλέον, εταιρίες που πραγματοποιούν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την οποία επέρχεται αύξηση της διασποράς τους, θα έχουν μειωμένες χρεώσεις κατά την εισαγωγή των μετοχών.
Επίσης, εταιρίες που μειώνουν το spread τους θα έχουν έκπτωση στις συνδρομές τους. Υιοθετείται συγκεκριμένη ρύθμιση των περιπτώσεων έμμεσης εισαγωγής στο χρηματιστήριο προκειμένου α) να δοθεί αναπτυξιακή διέξοδος σε εταιρίες που έχουν αδρανοποιηθεί χρηματιστηριακά και β) να μην παρακάμπτονται οι βασικές αρχές και όροι εισαγωγής στο χρηματιστήριο.
Στο πλαίσιο αυτό, στις περιπτώσεις έμμεσης εισαγωγής, θα εφαρμόζονται στο πρόσωπο της εταιρίας που εισάγεται εμμέσως, προϋποθέσεις αντίστοιχες αυτών της αρχικής εισαγωγής.

Περιπτώσεις έμμεσης εισαγωγής, ενδεικτικά, είναι οι εξής :

- Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) εισηγμένης λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση, αναδοχής κλάδου ή εισφοράς περιουσίας, μη εισηγμένης εταιρίας, όπου τα οικονομικά μεγέθη της μη εισηγμένης επιδρούν σημαντικά στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης
- Εξαγορά μη εισηγμένης εταιρίας, η οποία (α) θα επηρεάσει σημαντικά τα μεγέθη της εισηγμένης και (β) δύναται να επιφέρει αλλαγή δραστηριότητας της ειση
Keywords
Τυχαία Θέματα