«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ»: «Πύλη» αερίου στη ΝΑ Ευρώπη-Το χρονοδιάγραμμα της εμπορικής λειτουργίας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία εμπορικής λειτουργίας της πλωτής μονάδας, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου, 2023 το ειδικό πλοίο αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ», εισήλθε στο Θρακικό Πελάγος και αγκυροβόλησε ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της κοινοπραξίας , η πλωτή μονάδα, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου , αφού ολοκλήρωσε μια σχεδόν 10μηνη μετατροπή στο ναυπηγείο

Seatrium. Όπως τονίζεται, η άφιξη του FSRU στο μόνιμο αγκυροβόλιό του, σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός Έργου με εμβληματική Εθνική και τοπική σημασία.

Τις επόμενες ημέρες, το FSRU θα δέσει μέσω ενός συστήματος αγκυροβόλησης 12 σημείων. Στη συνέχεια, θα συνδεθεί με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, ο οποίος μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού, δρομολογείται η εκκίνηση της εμπορικής του λειτουργίας, το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Μάλιστα την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, με τη βοήθεια ρυμουλκών, το FSRU θα ξεκινήσει να ρίχνει τις 12 αγκυρές του, στο μόνιμο αγκυροβόλιό του, στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μια φάση, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μια εβδομάδα για να ολοκληρωθεί.

Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί το λεγόμενο «μπαλκόνι», δηλαδή η ειδική κατασκευή μέσα από την οποία θα περνούν ο αγωγός και τα δίκτυα επικοινωνιών του FSRU με τον μετρητικό σταθμό της στεριάς και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ. Επίσης εκεί θα βρίσκεται ο λεγόμενος «ομφάλιος λώρος», που θα συνδέει με εύκαμπτο διπλό σωλήνα 14 ιντσών το FSRU με τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς του αερίου στη στεριά και τον μετρητικό σταθμό. Εφόσον γίνουν όλες οι συνδέσεις ένα πλοίο μεταφοράς LNG θα δέσει πλάι στο FSRU και θα ξεκινήσει η σταδιακή εκφόρτωση ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία του σταθμού. Η θερμοκρασία του FSRU που θα είναι άδειο, σε εκείνη τη φάση υπολογίζεται ότι θα είναι στους 15 βαθμούς Κελσίου και θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά στους -160 Κελσίου. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψύξης θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ίδιου του FSRU και θα αρχίσουν σταδιακά να γεμίζουν οι σωλήνες. Θα ακολουθήσουν τα τελικά τεστ (performance) για την αποστολή αερίου με διάφορες ταχύτητες αφού στο μεταξύ θα έχει συνδεθεί και ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ με το όλο σύστημα.

Η τελική φάση των δοκιμών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 8-10 ημέρες και μετά θα γίνει η τυπική παραλαβή του FSRU από την εταιρία λειτουργίας του δηλαδή την Gastrade.

«Η σημερινή ημέρα, με την άφιξη του πρώτου ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου της Gastrade, αποτελεί για όλους εμάς μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα», τόνισε, με βάση τον ιστότπο voria.gr, με αφορμή την άφιξη του FSRU, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας κυρία Ελμίνα Κοπελούζου.

«Μια ημέρα-σταθμός που σηματοδοτεί την υλοποίηση της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του LNG Αλεξανδρούπολης.

Ένα ορόσημο για την ακριτική αυτή πόλη της Ελλάδας, που αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη» συνεχίζει η κ. Κοπελούζου.

«Για να φτάσουμε εδώ σήμερα συνέβαλαν πολλοί. Ιδιαίτερα όμως θέλουμεναευχαριστήσουμετουςκατοίκους και τους φορείς της Αλεξανδρούπολης, που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό τον καιρό.Σαν ελάχιστη ανταπόδοση, ονομάσαμε το FSRU μας «Αλεξανδρούπολις».

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να αφιερώσω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου, Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος βλέπει ένα τόσο σημαντικό έργο, που ο ίδιος οραματίστηκε και έβαλε σε τροχιά 15 χρόνια πριν, να μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία υλοποίησής του», καταλήγει η κυρία Κοπελούζου.

«Για την Αλεξανδρούπολη είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίαςπου θα προάγειτην τοπικήοικονομίακαι τον τομέα της απασχόλησης, αλλά πρωτίστως θα επαναπροσδιορίσει το στίγμα της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη, ως κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος. Ταυτόχρονα, «θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό πυλώνα εθνικής ασφαλείας για την Θράκη, εφόσονεντάσσεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή στρατηγική για διαφοροποίηση και ανεξαρτητοποίηση των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας από τα ιστορικά μονοπώλια, αλλά και τους καινοφανείς συνοδοιπόρους τους». «Για τη χώρα μας», σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ένα μεγάλο βήμα στην εμπέδωση και αναβάθμιση του ηγετικού της ρόλου στην ευρύτερη προς βορρά περιφέρειά της και σηματοδοτεί πως η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για την ευημερία, την ειρήνη και τη συνεργασία» επισημαίνει ο κ. Σιφναίος.

Όπως αναφέρεται, η άφιξη του FSRU «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ» είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το Έργο, για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ο τερματικός σταθμός θα είναι μία νέα πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο, ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία και την ασφάλεια του εφοδιασμού.«Αυτό το σημαντικό ορόσημο επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία και την τεχνογνωσία όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο Έργο, την ισχυρή τοπική υποστήριξη στην ΑλεξανδρούποληκαιστηνΕλλάδα και αναμφίβολα την επίμονη και σκληρή δουλειά της ομάδας της Gastrade» ολοκληρώνει ο κ. Σιφναίος.

Το χρονοδιάγραμμα

Με βάση τον προγραμματισμό στις αρχές Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, προγραμματίζεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης, που αφορά την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) ποσότητες θα περνούν στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω διασυνδετήριου αγωγού το αέριο θα φτάνει στη Ρουμανία. Η λειτουργία του θα διπλασιάσει τη δυναµικότητα της χώρας σε αέριο, καθώς θα αυξήσει τη συνολική της δυνατότητα αεριοποίησης στα 10 bcm LNG για το επόμενο έτος.

Όπως είναι γνωστό η εταιρεία διαχείρισης και λειτουργίας του είναι Gastrade με μετόχους την Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) και τον ΔΕΣΦΑ. Οι πέντε μέτοχοι κατέχουν από 20%, ενώ η αρχική ιδέα για την ανάπτυξη του FSRU ήταν του επιχειρηματία, Δημήτρη Κοπελούζου το 2010.

Στο μεταξύ, ήδη, έχει οργανωθεί το πρόγραμμα εκφορτώσεων για το έτος φυσικού αερίου 2023-2024 το οποίο ξεκινά με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Γιώργος Αλεξακης #Αλεξανδρούπολη #ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ #ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Keywords
Αναζητήσεις
alexandroupolis-pyli-aeriou-sti-na-evropi-to-chronodiagramma-tis-eborikis-leitourgias.htm
Τυχαία Θέματα