Ακρίβεια: «Καθαρή τιμή» πάλι στη συζήτηση-Η «μάχη» του ΥΠΑΝ

Πέρα από τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών το Δεκέμβριο αλλά και τα νέα που έρχονται το 2024, η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να παρέμβει, πέρα από την επιβολή σχεδόν 6 εκατομμύρια προστίμων τελευταία, ώστε να διαμορφώσει όρους διαφάνειας στην αγορά. Η προσπάθεια αυτή έχει «ιστορικό βάθος», καθώς ήδη επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανή και επί υπουργίας Χρ. Φώλια και Γιώργου Βλάχου στο Υπ. Ανάπτυξης επιχειρήθηκε και τότε να μπει σε πλαίσιο η «καθαρή» τιμή και να ελεγχθουν οι τιμοκατάλογοι αλλά

και οι «επιστροφές» των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ.

Η «καθαρή» τιμή

Να σημειωθεί, ότι και τώρα στο ΥΠΑΝ και πάλι έχει μπει ο προβληματισμός για την «καθαρή» τιμή.

Δηλαδή για διαμόρφωση συνθηκών στην αγορά, που δε θα υπάρχει μια «θολή» εικόνα τιμών, με τις προσφορές και τις παροχές των προμηθευτών προς τις αλυσίδες, αλλά όλα θα «πατούν» σε αναγγελίες «καθαρών» τιμών.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έχει ταχθεί εναντίον των προσφορών αυτών, τονίζοντας ότι δεν βοηθάνε στο να υπάρχει μια σταθερά χαμηλή τιμή στα προϊόντα, προσθέτοντας ότι η πρακτική των σούπερ μάρκετ έχει ως αποτέλεσμα ένας πολίτης να «στοκάρει» προϊόντα.

«Εμείς θέλουμε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις προωθητικές εκπτώσεις να περάσουν στη μόνιμη τιμή του, όχι στην προσφορά.

Αντί να έχει μία προωθητική ενέργεια 1+1 για μία βδομάδα τον μήνα και να πετύχει μόνο εκείνη τη βδομάδα να το πάρει σε προσφορά ο καταναλωτής, να υπάρχει μία μόνιμα χαμηλή τιμή στα προϊόντα», είχε δηλώσει ο υπουργός, που έχει τονίσει σε συζητήσεις του ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην πολιτική του «every day low price» (μόνιμα χαμηλή τιμή).

Εγκαταλείποντας την πρακτική του «high-low pricing», δηλαδή τις συνεχείς προσφορές που «θολώνουν» την εικόνα, μπερδεύουν τον καταναλωτή και βέβαια δε δίνουν σαφή εικόνα στο ΥΠΕΝ, που προσπαθεί να «βγάλει» άκρη με τιμοκαταλόγους, που όμως «στρεβλώνονται» από τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τα πιστωτικά για προωθητικές ενέργειες που κάνουν τα σούπερ μάρκετ και πληρώνουν οι προμηθευτές.

Πάντως, την Πέμπτη (16/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επί της ουσίας πήρε αποστάσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για κατάργηση των προσφορών 1+1 στα σούπερ μάρκετ.

«Δεν τίθεται καν θέμα. Αλίμονο αν ποτέ καταργούσαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων ή προσφορές.

Και ένα άλλο είναι ο έλεγχος που κάνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για το αν πράγματι οι προσφορές αυτές είναι προσφορές.

Γιατί, ξέρετε, υπάρχει κάποιες φορές η πρακτική να βάζουμε κάτι σε προσφορά, αλλά πριν το βάλουμε σε προσφορά, να υπάρχει μια σχετική ανατίμηση.

Αυτό είναι κάτι το οποίο ελέγχεται και ελέγχεται επισταμένα και είναι και ένα μέρος των προστίμων και έχουν και πάρα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και τα πρόστιμα που επιβάλλονται» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εταιρικά κέρδη και φόροι τρέφουν τον πληθωρισμό

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό, με βάση όσα ανέφερε ι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στο ειδικό κεφάλαιο των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν για τους παράγοντες που συνεισφέρουν στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι οι χώρες στις οποίες τα κέρδη (μαζί με τους φόρους) θα έχουν κατά την περίοδο 2022-2025 τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο των τιμών είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Σλοβενία.

Αντίθετα, η συνεισφορά του κόστους εργασίας είναι σαφώς μικρότερη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης) προβλέπεται να είναι 4,3% φέτος, 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025.

Παράλληλα, ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις και την οικονομία Π. Τζεντιλόνι προέταξε τις αυξήσεις μισθών ως ανάχωμα στην ακρίβεια, λέγοντας ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες «υπάρχει περιθώριο να αυξηθούν οι μισθοί για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, αξιοποιώντας το περιθώριο που δίνουν τα υψηλά κέρδη σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Γιώργος Αλεξάκης

#ακρίβεια #ΚΑΘΑΡΗ_ΤΙΜΗ #ΕΝΙΣΧΥΣΗ_ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ #υπουργείο_ανάπτυξης #Σκρέκας
Keywords
Αναζητήσεις
akriveia-kathari-timi-pali-sti-syzitisi-i-machi-tou-ypan.htm
Τυχαία Θέματα