Αυξήθηκε 64,5% η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων το α’ τρίμηνο

Μετά από ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο του 2023, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων συνέχισε να αυξάνεται κατά +64,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας στο υψηλό των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 13 Μαρτίου.

Σε απόλυτες τιμές, η άνοδος αυτού του τριμήνου (+1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια), επισημαίνει στην ανάλυσή του το CoinGecko, ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη του προηγούμενου τριμήνου (+0,61 τρισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκριση των ETFs

Bitcoin spot στις ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου, στέλνοντας το Bitcoin σε νέο υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο.

Μερικά από τα σημεία - κλειδιά που εντοπίζει στην ανάλυσή του για το πρώτο τρίμηνο του 2024 το CoinGecko:

- Η άνοδος του Bitcoin σε ιστορικό υψηλό

Το Bitcoin συνέχισε να αυξάνεται το α’ τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας άνοδο +68,8% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αμέσως μετά τις εγκρίσεις ETF spot Bitcoin στις ΗΠΑ, το Bitcoin σημείωσε διόρθωση -16,0% σε τριμηνιαίο χαμηλό των 39.505 δολαρίων. Ωστόσο, στη συνέχεια σημείωσε άνοδο +85,0% για να φτάσει στο νέο υψηλό όλων των εποχών των 73.098 δολαρίων. Στη συνέχεια υποχώρησε -18,0%, πριν ανακάμψει για να κλείσει το τρίμηνο στα 71.247 δολάρια.

Όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών, ανέβηκε σε όλο το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε ημερήσιο μέσο όρο 34,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση +89,8% από 18,0 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

- Η είσοδος των Bitcoin ETF

Τα ETFs spot Bitcoin των ΗΠΑ κατείχαν κεφάλαια άνω των 55,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τις 2 Απριλίου 2024. Αυτό έρχεται μετά την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 10 Ιανουαρίου για ETF spot Bitcoin στη χώρα.

Το IBIT ETF της BlackRock έχει συγκεντρώσει πάνω από 17,0 δισεκατομμύρια δολάρια σε BTC και εδραιώθηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο ETF BTC. Είχε επίσης τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών μεταξύ των ανταγωνιστών της το α’ τρίμηνο του 2024.

Εν τω μεταξύ, το μετατρεπόμενο ETF GBTC της Grayscale ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου με 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε AUM. Είχε -6,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές εκροές, λόγω των πρώτων επενδυτών που έβγαλαν κέρδη και των υψηλότερων προμηθειών του σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές. Παρόλα αυτά, παρέμεινε το μεγαλύτερο BTC ETF το α’ τρίμηνο.

- Τα κέρδη των κορυφαίων memecoins του Solana

Τα 10 κορυφαία memecoins του Solana (SOL) αυξήθηκαν κατά +801,5% ή 8,32 δισεκατομμύρια δολάρια το α’ τρίμηνο του 2024 και έκλεισαν το τρίμηνο με συνολική κεφαλαιοποίηση 9,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τα 10 κορυφαία memecoins Solana, μόνο το Bonk (BONK) και το Samoyedcoin (SAMO) υπήρχαν πριν από το 4ο τρίμηνο του 2023. Το BONK, το νούμερο ένα memecoin στο δίκτυο Solana από την κυκλοφορία του τον Δεκέμβριο του 2022, αντικαταστάθηκε από το dogwifhat (WIF) στις αρχές Μαρτίου. Το WIF κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2023. Εν τω μεταξύ, το Book Of Memes (BOME) κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου, φτάνοντας κεφαλαιοποίηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εντός δύο ημερών.

- Ο όγκος συναλλαγών NFT

Οι όγκοι συναλλαγών NFT στις 10 κορυφαίες αγορές ανήλθαν σε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια το α’ τρίμηνο.

Το Blur παρέμεινε η κορυφαία αγορά NFT το 1ο τρίμηνο, με πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο. Το μερίδιο αγοράς της διαμορφώθηκε στο 27,6% για την ίδια περίοδο, από 24,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Την ίδια ώρα, η Magic Eden κατάφερε να ξεπεράσει το Blur σε όγκο συναλλαγών τον Μάρτιο, λόγω της εισαγωγής του προγράμματος επιβράβευσης Diamond και marketplace που βασίζεται στο Ethereum με τη Yuga Labs. Είχε πάνω από 0,76 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο συναλλαγών τον Μάρτιο.

Η OKX, η οποία κυριάρχησε στον όγκο συναλλαγών Bitcoin NFT το 2023, είδε τους όγκους της να βυθίζονται κατά 73,3%, από 0,68 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2023 σε 0,18 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2024. Ο όγκος συναλλαγών Bitcoin NFT μετατοπίστηκε σε άλλες πλατφόρμες όπως η Magic Eden και η UniSat. Το μερίδιο αγοράς της OKX διαμορφώθηκε στο 9,5% τον Μάρτιο του 2024.

- «Εκτόξευση» του όγκου συναλλαγών σε κεντρικά ανταλλακτήρια

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα 10 κορυφαία κεντρικά ανταλλακτήρια κατέγραψαν όγκο συναλλαγών 4,29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αντιπροσωπεύει κέρδος +95,3% σε τριμηνιαία βάση και είναι ο υψηλότερος καταγεγραμμένος τριμηνιαίος όγκος για τα 10 κορυφαία spot CEX από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Binance παρέμεινε στην κορυφή, ολοκληρώνοντας τον Μάρτιο του 2024 με μερίδιο αγοράς 50%, έχοντας ανακτήσει σιγά σιγά την κυριαρχία της σε όλο το τρίμηνο. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στις νέες καταχωρίσεις και στην κυκλοφορία πρότζεκτ στο ανταλλακτήριο.

Το MEXC, ένα χρηματιστήριο γνωστό για το ευρύ φάσμα tokens μικρότερης κεφαλαιοποίησης, είδε το μερίδιο αγοράς του να συρρικνώνεται, καθώς οι traders επικεντρώνονται σε μεγάλες εταιρείες όπως το BTC, το ETH και το SOL.

-Η υποχώρηση της… αίγλης του Ethereum

Το μερίδιο του Ethereum στον όγκο συναλλαγών του Decentralized Exchange (DEX) έπεσε κάτω από το 40% το 1ο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό μόλις 30% του μεριδίου αγοράς τον Φεβρουάριο του 2024. Ωστόσο, παρά τη μείωση του μεριδίου αγοράς του, κατάφερε να καταγράψει συναλλαγές 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2024, ενισχυμένο από την άνοδο της εμπορικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την αγορά.

Στο Arbitrum, ο όγκος συναλλαγών DEX άνθησε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, λόγω του προγράμματος κινήτρων STIP για την ενίσχυση της δραστηριότητας. Κατάφερε μάλιστα να ξεπεράσει τον όγκο συναλλαγών του Ethereum κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, μόλις έληξαν τα κίνητρα τον Μάρτιο, ο όγκος συναλλαγών έπεσε κατακόρυφα, με την αλυσίδα να ολοκληρώνει τον μήνα με μερίδιο αγοράς 8%.

Άλλες αλυσίδες όπως η Solana και η Base είχαν επίσης ένα δυναμικό τρίμηνο, με τα memecoins να συμβάλλουν σε σημαντικό όγκο συναλλαγών.

#CoinGecko #κρυπτονομίσματα #ETFs #Bitcoin #Solana #NFT  #ethereum
Keywords
Αναζητήσεις
afxithike-645-i-kefalaiopoiisi-tis-agoras-kryptonomismaton-to-a-trimino.htm
Τυχαία Θέματα
Αυξήθηκε 645,afxithike 645