Αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ, λέει ο Σάμερς

23:58 7/4/2023 - Πηγή: Reporter

Η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ αυξάνεται, μετά από μια σειρά αδύναμων οικονομικών δεικτών, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας και καθηγητής στο Χάρβαρντ, Λόρενς Σάμερς, ενώ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα (Fed) πλησιάζει προς την παύση των συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων.

«Αυτό που είναι αρκετά σαφές είναι ότι έχουμε καθυστερήσει όσον αφορά τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης», είπε ο Σάμερς στο Bloomberg.

«Είτε πρόκειται να υπάρξει κάποια άλλη αύξηση είτε όχι, νομίζω ότι αυτή είναι μια κίνηση που θα πρέπει να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή», είπε για τους τραπεζίτες της Fed, η επόμενη απόφαση των οποίων πρόκειται να ανακοινωθεί στις 3 Μαΐου.

Όπως είπε ο Σάμερς, είχε προβλέψει τα αποτελέσματα της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η έκθεση, πρόσθεσε, αντικατοπτρίζει τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές του α’ τριμήνου, αλλά τώρα είναι λιγότερο σημαντική λόγω των προοπτικών για σύσφιξη του credit (πιστώσεις). Τα στοιχεία έδειξαν ένα ακόμη σταθερό κέρδος για τους μισθούς στις ΗΠΑ, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο 3,5%.

«Έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει σημαντική μείωση της πίστωσης», δήλωσε ο Σάμερς και συμπλήρωσε πως «οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται σε αυτό το σημείο. Και νομίζω ότι η Fed έχει πολύ, πολύ δύσκολες αποφάσεις μπροστά της να πάρει, με πολύ και αμφίπλευρο ρίσκο».

Αυτοί οι διττοί κίνδυνοι αντικατοπτρίζουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης της οικονομίας, είπε ο Σάμερς. Κάλεσε, ακόμη, τη Fed να συμμετάσχει σε μια ευρεία αναθεώρηση των εσωτερικών της μοντέλων, καθώς απέτυχε να προβλέψει την άνοδο του πληθωρισμού που ξεκίνησε το 2021 και δεν έλαβε υπόψη τους κινδύνους που αναδύθηκαν στο τραπεζικό σύστημα. «Το business as usual στη Fed δεν ήταν επιτυχές τα τελευταία δυόμισι χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στα tasks της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι μια ολόκληρη επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι αποταμιεύσεις μεσολαβούν στον δανεισμό, είπε ο Σάμερς. «Είχαμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασιζόταν στην προθυμία μεγάλου αριθμού νοικοκυριών να μην κερδίσουν σχεδόν τίποτα από τα χρήματά τους. Και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί», τόνισε και κατέληξε: «Η Fed πρέπει να προβληματιστεί εκ θεμελίων σχετικά με το είδος του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θέλει να μας δει να μεταβαίνουμε».

ΛΟΡΕΝΣ ΣΑΜΕΡΣFED
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα