Wall Street: Νέα ισχυρή άνοδος με το βλέμμα στην Ουκρανία

Δεύτερη διαδοχική άνοδο κατέγραψε σήμερα (25/2) η Wall Street, με την επενδυτική κοινότητα να μην πτοείται από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Μάλιστα, οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ευρώπη έχουν ως αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αναβάλει ή να μετριάσει τη νομισματική σύσφιξη, δηλαδή τις αυξήσεις των επιτοκίων, έως ότου ξεκαθαρίσει

το τοπίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 2,51% στις 34.058,55 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε κέρδη 2,22% στις 4.384,03 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,64% στις 13.694,62 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τον Dow Jones, πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Νοέμβριο του 2020.

Αντίθετα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Dow Jones είχε την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έκλεισαν την εβδομάδα κερδίζοντας 0,8% και 1,1%, αντίστοιχα.

Στα μάκρο της ημέρας, νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2022 στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ενισχύθηκε 6,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 62,8 μονάδες από 61,7.

Ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο

Με πτώση έκλεισαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η απουσία κυρώσεων κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας και η άρνηση των Ευρωπαίων να μπλοκάρουν τη συμμετοχή των ρωσικών τραπεζών στο σύστημα SWIFT (μέσω του οποίου γίνονται και οι πληρωμές για την προμήθεια φυσικού αερίου), έκανε την ανησυχία γύρω από την επάρκεια στις χώρες της ΕΕ να υποχωρήσει.

Το πετρέλαιο ολοκλήρωσε μία εβδομάδα με υψηλή μεταβλητότητα λόγω της κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία, κλείνοντας κάτω από τα 100 δολάρια.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent Απριλίου έκλεισε τις συναλλαγές του στα 97,93 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,2% ή 1,15 δολαρίων, ενώ αντίθετα πραγματοποίησε εβδομαδιαίο «άλμα» 4,7%.

Παράλληλα, το αμερικανικό WTI Απριλίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 1,3% ή 1,22 δολαρίων με την τιμή του στα 91,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κινήθηκε στο +1,5%.

Εβδομάδα ήπιων απωλειών για τον χρυσό

Την πρώτη του πτωτική εβδομάδα εδώ και έναν μήνα κατέγραψε ο χρυσός, ο οποίος σημείωσε σημαντικές απώλειες σε ημερήσια βάση. Σημειώνεται ότι η θετική αντίδραση, που έδειξαν οι αγορές μετοχών, έστρεψε τους επενδυτές μακριά από το χρυσό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στο συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού έκλεισε με απώλειες 2% ή 38,7 δολαρίων στα 1.887,6 δολάρια η ουγγιά. Αντίστοιχα, σε επίπεδο εβδομάδας το συμβόλαιο Απριλίου ολοκλήρωσε με πτώση 0,6%.

Το συμβόλαιο Μαΐου για το ασήμι έκλεισε με απώλειες 2,8% στα 24,017 δολάρια η ουγγιά, ολοκληρώνοντας πέριξ του αμετάβλητου την εβδομάδα. Τέλος, ο χαλκός Μαΐου ενισχύθηκε ελαφρώς σήμερα κατά 0,5% κλείνοντας στα 24,017 δολάρια η λίβρα με εβδομαδιαία πτώση 0,8%.

Wall StreetΗΠΑχρυσόςΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Wall Street, Ουκρανία,Wall Street, oukrania