Unibios–Watera: Συνεργασίες «σημαίες» με Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ, Costa Navarino και…Δήμο Μυκόνου

Συνεργασίες με μεγάλους «παίκτες» στην ενέργεια για μεγάλα έργα ή άλλα αντλησιοταμίευσης, όπως η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ, υποδομές διαχείρισης υδάτων, ζωτικής σημασίας για μονάδες ή νησιά «σημαίες» του τουρισμού, όπως η Costa Navarino, η Μύκονος, αλλά και πλάνα για εξαγορές περιλαμβάνει το «μενού» στρατηγικής της εταιρείας Unibios – Watera το 2022.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, χθες το απόγευμα, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2021 και των εξελίξεων στην εταιρεία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ορφέας Μαυρίκιος «για το 2022 ο κύριος στόχος είναι η επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης σε συνδυασμό με ισχυρή κερδοφορία. Η πραγματοποίηση αυτού του στόχου διαφαίνεται εφικτή με δεδομένη τη σημαντική αύξηση της ζήτησης της αγοράς επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού».

Μάλιστα ο Ορφέας Μαυρίκιος σημείωσε ότι η αγορά αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού τρέχει με ρυθμούς περίπου 7% ετησίως στην Ελλάδα, με τη Unibios – Watera να έχει ήδη χτίσει ένα ανεκτέλεστο 5-6 εκατ. ευρώ.

Στόχος όπως είπε είναι ο εστιασμός σε δραστηριότητες με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που φέρνουν κερδοφορία, ενώ τόνισε πως «επιδιώκουμε ενίσχυση κι επέκταση τόσο οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών, σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Εξειδικεύοντας, μάλιστα, ανέφερε ότι στο στόχαστρο είναι οι αγορές ενέργειας και νερού και ειδικά σε περιπτώσεις που μέσα από συνέργειες μπορούν να διασφαλιστούν οφέλη. «Πχ δεν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε ‘ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό. Η αγορά ενέργειας έχει ευκαιρίες, αλλά σε συνάφεια και υνέργειες με αυτό που κάνουμε. Όπως και η διαδικασία επαναχρησιμοποίησης νερού και η αξιοποίηση υγρών αποβλήτων και η βελτίωση του αποτυπώματος στη χρήση και αξιοποίηση νερού» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και τόνισε ότι η συγκυρία είναι θετική για έργα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και περιβαλλοντικής διαχείρισης. Έτσι, π.χ. εγκαταστήσαμε ένα φωτοβολταϊκό που θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας σε ενέργεια κι ακόμη κι αν επανέλθουν οι τιμές η εκτίμηση είναι ότι σε λιγότερο από 4 χρόνια ακόμη κι αν πέσουν οι τιμές θα κάνουμε απόσβεση. Όμως εμείς εστιάζουμε στη συνέργεια. Πχ αν κάπου γίνει ένα έργο επεξεργασίας νερού, αφαλάτωσης, αποθήκευσης και αξιοποιεί πράσινη ενέργεια μας ενδιαφέρει”

«Κατεύθυνση μας είναι οι αγορές υψηλών τιμών όπως πχ Δ. Ευρώπη. Εκεί θεωρούμε ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία να παράγεις να φτάσεις στο 95% της ποιότητας του Γερμανού ανταγωνιστή με το 85% της τιμής. Και το έχουμε καταφέρει» τόνισε ο κ. Μαυρίκιος.

Πρώτες ύλες

Παράλληλα σημείωσε ότι οι σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των Α΄ υλών και των εξαρτημάτων αποτελούν μία σοβαρή πρόκληση. Αλλά ο Όμιλος παρακολουθεί τις επιπτώσεις τους στα περιθώρια μεικτού κέρδους και λαμβάνει μέτρα προκειμένου να περιορίσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις.

Έργα

Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει δεκάδες συμβάσεις με δήμους και κοινότητες κυρίως σε νησιά που έχουν μεγάλο πρόβλημα νερού, με πρώτες τις Κυκλάδες. Πρόσφατα η Watera ΑΒΕΕ σύναψε συμφωνία με το δήμο Σύρου για την «Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης Ποσειδωνίας δυναμικότητας 600m3/ημέρα», αξίας 494.574 ευρώ.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια φορητής προκατασκευασμένης εντός δύο containers (12 μέτρων) έκαστο, μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 600 m3/ημέρα πόσιμου νερού. Η μονάδα, θα λειτουργεί με τη μέθοδο της Αντίστροφης Όσμωσης (R.Ο.), και θα καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης με πόσιμο νερό των οικισμών Ποσειδωνίας, Φοίνικα και Βήσσα της νήσου Σύρου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση υποσταθμού μέσης τάσης, ισχύος 630 KVA καθώς και η σύνδεσή του με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Παρεμφερή έργα και συμβάσεις έχει η εταιρεία στη Μύκονο, όπου «φιλτράρει» 9000 κυβικά νερού ημερησίως, καθώς και 10.000 κυβικά σε ταχυδιυλιστήριο στο ίδιο νησί.

Με Μυτιληναίος

Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλους ομίλους όπως με το Μυτιληναίο σε έργο του εξωτερικού και με την Τέρνα Ενεργειακή για την νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος στην Κομοτηνή, καθώς και άλλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλα και απαιτητικά έργα σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η Watera καθαρίζει το νερό μέσω απιονισμού, καθώς δεν πρέπει να έχει άλατα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαυρίκιος, η Watera International δραστηριοποιείται κατασκευάζοντας συστήματα που μπορούν να επεξεργάζονται έως 15.000 κυβικά νερού την ημέρα, ενώ δεν μπαίνει σε μεγαλύτερα έργα.

Υπερδιπλάσια αύξηση τα κέρδη προ φόρων

Να σημειωθεί ότι στα 8,47 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Unibios, ενισχυμένες κατά 16,1% συγκριτικά με το 2020 που ήταν στα 7,30 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων του κλάδου της επεξεργασίας νερού δηλαδή, των πωλήσεων του Ομίλου Watera International.

Τα αποτελέσματα προ φόρων (EBT) του ομίλου στη χρήση του 2021 αυξήθηκαν κατά 510 χιλ. σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν στα 552 χιλ. έναντι κερδών 42 χιλ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο όμιλος Unibios το 2021 παρουσίασε συνολικό κερδοφόρο αποτέλεσμα μετά από φόρους (PAT). Ειδικότερα, το 2021, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά από φόρους ανήλθαν σε 334 χιλ. έναντι ζημίας μετά από φόρους 91 χιλ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Τέλος, το συνολικό EBITDA του ομίλου το 2021, ενισχύθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 1,287 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 15,2% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 811 χιλ. ή ποσοστό 11,1% επί του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης.

Ιστορικό

Η εταιρεία ιδρύθηκε το μακρινό 1940 και τις επόμενες δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε ως πρωτοπόρα εταιρεία στον κλάδο των σκαλωσιών οικοδομής, εκμεταλλευόμενη και το μεγάλο οικιστικό «μπουμ» που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα. Το 1960 η Βιοσώλ αναπτύσσεται γοργά και ξεκινά πρώτη στην Ελλάδα την εισαγωγή μεταλλικής σκαλωσιάς καθώς και σωληνωτών σωμάτων καλοριφέρ τύπου Runtal.

Στις 30 Αυγούστου 1972 οι μετοχές της Βιοσώλ εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ με τα κεφάλαια που άντλησε χρηματοδοτήθηκε η αγορά οικοπέδου 64 στρεμμάτων και η κατασκευή νέου εργοστασίου στην Α Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Το 1989 η εταιρεία επένδυσε στην προμήθεια και εγκατάσταση γραμμής παραγωγής για την κατασκευή καλοριφέρ τύπου πάνελ. Τα νέα αυτά σώματα αντικατέστησαν σταδιακά τα παραδοσιακά καλοριφέρ με φέτες.

Το 2008 η Βιοσώλ εξαγοράζει την εταιρεία Culligan Hellas ΑΒΕΕ, την κορυφαία εταιρεία στην Ελληνικά αγορά συστημάτων επεξεργασίας νερού. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της Βιοσώλ εισφέρεται σε θυγατρική εταιρεία με το ίδιο όνομα, ενώ η παλαιά Βιοσώλ μετονομάζεται σε «Unibios Συμμετοχών ΑΕ»

Το 2020 η εταιρεία παρουσίασε τη νέα εταιρική της ταυτότητα και την προσήλωσή της στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα της «πράσινης οικονομίας» με επενδύσεις στην αγορά των τεχνολογιών στον τομέα του περιβάλλοντος και σύνθημα «Αειφορία στην Πράξη».

Γιώργος Αλεξάκης

UNIBIOS–WATERAUNIBIOSWatera ΕλλάςΜυτιληναίοςΤέρναCosta NavarinoΔήμος ΜυκόνουΜΥΚΟΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα