UBS: Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να ανέβει ξανά

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έχει πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στα $79/βαρέλι. Ως τώρα, το πετρέλαιο έχει σημειώσει πτώση 9,3% μέσα στον Νοέμβριο, μία κίνηση που ακολουθεί την προηγούμενη μείωση του Οκτωβρίου, κατά 8,3%.

Αυτή η κίνηση της τιμής ακολούθησε τις ενδείξεις για μείωση στη ζήτηση ενέργειας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η UBS πιστεύει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή και ο κίνδυνος διαταραχών της προσφοράς δεν έχει απομακρυνθεί. Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν, επίσης, λιγότερες ανησυχίες για την εμπλοκή τρίτων χωρών της Μέσης Ανατολής στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στην αγορά πετρελαίου.

Η UBS αναμένει πως το πετρέλαιο θα επανέλθει στα $90 ή $100/βαρέλι, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση αργού πετρελαίου παραμένει υψηλή και ο κίνδυνος παραμένει. Η κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει μείωση, όμως σε αγορές όπως αυτή της Κίνας και της Ινδίας αναμένεται αύξηση.

Οι βασικοί παραγωγοί πετρελαίου παρέμειναν πειθαρχημένοι στην παραγωγή, διατηρώντας σταθερή προσφορά. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι οι περικοπές της προσφοράς θα διατηρηθούν για τον Δεκέμβριο, όμως δηλώσεις των δύο χωρών ανέφεραν ότι οι περικοπές θα επανεξεταστούν τον επόμενο μήνα, για να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να παραταθούν, να αυξηθούν ή να μειωθούν -ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Ο κίνδυνος διαταραχής της παραγωγής πετρελαίου λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει εξαλειφθεί. Η UBS θεωρεί πως δε θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης, όμως η κατάσταση στην περιοχή δεν παύει να είναι ρευστή και υπάρχει, ακόμα, κίνδυνος για την παραγωγή πετρελαίου, σε περίπτωση εμπλοκής γειτονικών χωρών.

«Αναμένουμε ότι το πετρέλαιο θα ανέβει μετά την πρόσφατη περίοδο αδυναμίας. Συνεχίζουμε να συνιστούμε στους επενδυτές που αναλαμβάνουν κινδύνους να προσθέσουν μακροχρόνια έκθεση μέσω συμβολαίων Brent μεγαλύτερης διάρκειας, τα οποία διαπραγματεύονται σε discount σε σχέση με τις τιμές spot, ή να πουλήσουν τα συμβόλαια Brent που έχουν πτωτική τάση.», σημειώνει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management.

UBSbrentαργό πετρέλαιοΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα