UBS: Δεν αναμένεται περαιτέρω πτώση του δολαρίου το 2024

Το δολάριο υποχώρησε περαιτέρω με το ξεκίνημα της εβδομάδας των Ευχαριστιών, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ συνέβαλαν σε πτώση (κατά 1,8%) του δείκτη DXY, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού δολαρίου έναντι των έξι σημαντικότερων ανταγωνιστών του, την περασμένη εβδομάδα, κάτι που αποτελεί μία από τις πιο

απότομες απώλειες του δολαρίου από τον Ιούλιο.

Οι πωλήσεις δολαρίου συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα χρειαστεί να χαλαρώσει την πολιτική της νωρίτερα, το 2024. Το εργαλείο Fed Watch της CME, το οποίο χρησιμοποιεί προθεσμιακά συμβόλαια επιτοκίων των ΗΠΑ για να εξάγει πιθανά σενάρια με βάση την αγορά, αυτήν τη στιγμή, υποδεικνύει πιθανότητα 29,5% η πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο, ποσοστό που την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στο 10,5%.

Ωστόσο, όπως περιγράφει, αναλυτικότερα, η UBS στην έκθεσή της, Year Ahead, το δολάριο ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να παγιωθεί και να παραμείνει σε ένα σταθερό εύρος τιμών έναντι των κυριότερων νομισμάτων στις αρχές του 2024, παρά να υποχωρήσει περαιτέρω.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ εξακολουθεί να φαίνεται πιο ισχυρή σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες

Η περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με τη UBS, θα απαιτούσε μια απότομη μείωση του χάσματος οικονομικής ανάπτυξης και επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει άμεσα, επομένως η αντίδραση της αγοράς του δολαρίου μπορεί να είναι υπερβολική. Για παράδειγμα, η εκτύπωση του γενικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,2%, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο, βρισκόταν χαμηλότερα από εκτιμήσεις, μόλις κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας. Οι προσδοκίες της UBS είναι ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι κατά μέσο όρο 2,4% φέτος και 1,1% το επόμενο έτος, έναντι μόλις 0,5% και 0,6%, αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη.

Είναι πιθανό η Fed να είναι η πρώτη που θα μειώσει τα επιτόκια

Ο συνδυασμός χαμηλότερης ανάπτυξης και χαμηλότερου πληθωρισμού θα πρέπει να οδηγήσει πολλές σημαντικές κεντρικές τράπεζες σε μείωση των επιτοκίων, το 2024. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει προειδοποιήσει για τις «προσποιήσεις» του πληθωρισμού, δηλαδή για το ενδεχόμενο η πτωτική τάση να αντιστραφεί. Η UBS αναμένει δύο έως τρεις μειώσεις -των 25 μονάδων βάσης- από τη Fed μέσα στο επόμενο έτος, οι οποίες, μάλλον δε θα ξεκινήσουν πριν το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να πραγματοποιηθούν μετά την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τις οποίες προβλέπονται τρεις μειώσεις με έναρξη τον Μάιο και τον Ιούνιο, αντίστοιχα. Με απίθανη μια απότομη μείωση των διαφορών των αποδόσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η UBS αναμένει πως το δολάριο ΗΠΑ θα διατηρηθεί σε ένα εύρος τιμών για το πρώτο τρίμηνο του 2024, προτού συνεχίσει να αποδυναμώνεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας, του ιαπωνικού γεν και του ελβετικού φράγκου.

Η γεωπολιτική κρίση και η αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου μπορεί να περιορίσει περαιτέρω κινήσεις πριν το τέλος του έτους

Η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά σχεδόν 5%, την περασμένη Πέμπτη (16/11), τείνει να στηρίζει περισσότερο τα νομίσματα που συνδέονται με τον κίνδυνο, όπως το ευρώ, παρά το δολάριο ΗΠΑ, ιδίως δεδομένης της ευαισθησίας της Ευρωζώνης στην παγκόσμια ανάπτυξη, το εμπόριο και - κατ' επέκταση - το κόστος της ενέργειας. Ωστόσο, η επόμενη συνεδρίαση του OPEC+, στις 26 Νοεμβρίου, μπορεί να είναι πιο υποστηρικτική τόσο για τις τιμές του πετρελαίου όσο και για το δολάριο ΗΠΑ. Δεν είναι απίθανη μία ανακοίνωση παράτασης ή αιφνιδιαστικής διεύρυνσης των εθελοντικών περικοπών της προσφοράς πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μέχρι το επόμενο έτος, κάτι που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για το δολάριο.

Έτσι, συνολικά η UBS προβλέπει πως το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει σταθερό τους πρώτους μήνες του 2024, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και των υψηλών αμερικανικών επιτοκίων σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Για τους επενδυτές των οποίων το νόμισμα βάσης είναι το δολάριο ΗΠΑ, η πώληση του δολαρίου με προοπτική ανόδου ή η πώλησή του κατά τη διάρκεια ράλι μπορεί να είναι ελκυστικές στρατηγικές για τη δημιουργία εισοδήματος ή τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Για όσους έχουν ως βάση το ευρώ, τη βρετανική λίρα, το ελβετικό φράγκο ή άλλα συγκεκριμένα νομίσματα, προτείνεται η εύρεση ευκαιριών διαπραγμάτευσης σε συγκεκριμένο εύρος τιμών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

#UBS #Mark_Haefele #δολάριο_ΗΠΑ #πτώση_δολαρίου #YEAR_AHEAD_2024
Keywords
Αναζητήσεις
ubs-den-anamenetai-peraitero-simantiki-ptosi-tou-dolariou-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα