Sell-off στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» επιτόκια και ομόλογα

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (19/10), με τον Hang Seng να ηγείται της πτωτικής τάσης με διολίσθηση κοντά στο 3%.

Οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν το αρνητικό κλίμα στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε πολυετή υψηλά, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 4,9% για πρώτη φορά από το 2007.

Εν τω μεταξύ, το μέσο επιτόκιο του σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων 30 ετών έφτασε στο 8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2000.

Στα

μάκρο, η Ιαπωνία κατέγραψε υψηλότερο από το αναμενόμενο εμπορικό πλεόνασμα 62,4 δισεκατομμυρίων γιεν (416,6 εκατομμύρια δολάρια) τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για εμπορικό έλλειμμα 42,5 δισεκατομμυρίων γιεν.

Στοιχεία από το τελωνείο της Ιαπωνίας έδειξαν ότι οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν 4,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 16,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με το FactSet, οι εξαγωγές προς την Ασία μειώθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αντανακλά τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Κίνας. Οι εξαγωγές υποστηρίχθηκαν από αποστολές σε δυτικές αγορές, πρόσθεσε η FactSet.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διέγραψε όλα τα κέρδη που είχε αυτή την εβδομάδα, αν και το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μειώθηκε στο 3,6% τον περασμένο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,7%.

Παρόλα αυτά, το ποσοστό συμμετοχής της χώρας μειώθηκε στο 66,7%. Το ποσοστό συμμετοχής μετρά το ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας που εργάζεται ή αναζητά εργασία.

Το ποσοστό ανεργίας είναι μία από τις μετρήσεις που λαμβάνεται υπόψη από την Reserve Bank της Αυστραλίας όταν λαμβάνει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Η RBA θα ανακοινώσει την απόφασή της για το επιτόκιο στις 3 Νοεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε και πάλι το βασικό της επιτόκιο στο 3,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Κορέας ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα «προβλέπεται να συνεχίσει την υποκείμενη τάση επιβράδυνσής του», αλλά υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τη μελλοντική πορεία του ΔΤΚ.

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Νότιας Κορέας αυξήθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο από 3,4% τον Αύγουστο, αλλά η BOK σημείωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 3,3% τον Σεπτέμβριο, όπως και τον Αύγουστο.

Ενώ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο όριο του 3% έως το τέλος του 2023 και θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2024, η BOK σημείωσε ότι «οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί λόγω των επιπτώσεων των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως και λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,86%, κλείνοντας στις 31.430,62 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατρακύλησε 2,60% στις 17.313 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,74% στις 3.005,39 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,41% στις 9.678,57 μονάδες.

Ο Kospi έπεσε 1,90% στις 2.415,80 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.981,60 μονάδες, χάνοντας 1,36%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαNikkeiKospiιαπωνία
Keywords
Αναζητήσεις
sell-off-stis-asiatikes-agores--varidia-epitokia-kai-omologa.htm
Τυχαία Θέματα