Scope Ratings: Στην επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία

00:04 5/8/2023 - Πηγή: Reporter

Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας αναβάθμισε το βραδύ της Παρασκευής (4/8) την ελληνική οικονομία ο οίκος Scope Ratings, αναγνωρίζοντας τα βελτιωμένα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, συνδυαστικά με την πολιτική σταθερότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «BBB-» από «BB+» με σταθερό outlook, που συνιστά επίπεδο investment grade.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 2,4%

το 2023 και 1,6% το 2024, ενώ στο νέο του report κάνει αναφορά στις θετικές προοπτικές του ελληνικού χρέους, τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οίκος δεν συγκαταλέγεται ακόμη σε αυτούς που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες με την υποβολή σχετικής αίτησης.

Στα σημεία κλειδιά είναι:

Η διατήρηση της ευρωπαϊκής θεσμικής υποστήριξης για την Ελλάδα, αντανακλώντας τις αλλαγές μετά την κρίση του Covid-19 για τη στήριξη των ευάλωτων κρατών-μελών της Ευρωζώνης μέσω παρεμβάσεων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό αντανακλά, από το 2020, καινοτομίες στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ και χαλάρωση των απαιτήσεων πλαισίου εξασφαλίσεων που έχουν διασφαλίσει την καταλληλότητα για τίτλους ελληνικών κρατικών ομολόγων. Τα μέτρα της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 30,5 δισ. ευρώ (13,7% του μέσου ΑΕΠ 2021-2026) για την Ελλάδα, παράλληλα με τη δυνατότητα περαιτέρω μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του χρέους από ευρωπαίους εταίρους, υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για την κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις.Η σταθερή τροχιά μείωσης του δημόσιου χρέους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το δυναμικό, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίων και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 160,7% έως το 2023, σημειώνοντας μείωση 46 π.μ. από την κορύφωση του 2020.Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν ουσιαστικά τους δείκτες των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του RRF και κινητοποιούν τις επενδύσεις, ενισχύουν την ανάκαμψη

Τα επόμενα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης

Τον Σεπτέμβριο, είναι προγραμματισμένες δύο αξιολογήσεις. Η πρώτη στις 7 Σεπτεμβρίου από την DBRS και η δεύτερη από τη Moody’s στις 24 του μήνα.

Ο οίκος DBRS έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα BB, δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική, αλλά με αξιολόγηση σταθερή, από τον περασμένο Μάρτιο.

Από την άλλη, ο οίκος Moody’s μάλλον θα είναι και ο τελευταίος που θα δώσει ξανά την επενδυτική βαθμίδα, αφού έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba3, τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική.

Έπειτα τη σκυτάλη θα πάρει ο οίκος Standard & Poor’s, στις 20 Οκτωβρίου, που θεωρείται και η πλέον κρίσιμη για τους διεθνείς αναλυτές, ενώ τελευταίος θα είναι ο οίκος Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Scope RatingsΕΛΛΑΔΑεπενδυτική βαθμίδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
scope-ratings-stin-ependytiki-vathmida-i-elliniki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα