Profit taking και διεθνείς κίνδυνοι πιέζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά κινείται για δεύτερη σερί συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, αλλά και την εξέλιξη της συμφωνίας για το χρέος στις ΗΠΑ να πιέζουν το επενδυτικό κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα (31/5), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,38% στις 1.220,44 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 16,61 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει κάθοδο 0,51% στις 2.953,22 μονάδες και ο τραπεζικός

δείκτης διολισθαίνει ακόμα περισσότερο κατά 0,97% στις 967,02 μονάδες.

«Φρένο» στο τριήμερο ανοδικό σερί και τα υψηλά 9ετίας έβαλαν χθες (30/5) οι πωλητές στη Λεωφόρο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Το profit taking ήταν ήπιας μορφής, καθώς χάθηκε μόλις ένα μικρό κομμάτι από το κερδισμένο «έδαφος» των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Αν το σκεφτεί κανείς, είναι εύλογη επιθυμία για το επενδυτικό κοινό να θέλει να κατοχυρώσει ένα μέρος των σημαντικών κερδών της προηγούμενης περιόδου, με τη σωρευτική άνοδο από τις αρχές του 2023 να φτάνει το +30% και σημαντικό μέρος να κατακτάται στη μετεκλογική περίοδο, δεδομένου του κλίματος πολιτικής σταθερότητας που έχει κυριαρχήσει και ενισχύει τις προσδοκίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Παράλληλα οι εισηγμένες εταιρείες εξακολουθούν να δημοσιεύουν πολύ ενθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την Motor Oil , να σημειώνει κέρδη 237 εκατ. ευρώ (αύξηση 20%).

Ωστόσο, οι κυριότερες ανησυχίες προέρχονται από το εξωτερικό, με τα δυσοίωνα δείγματα για την κινεζική οικονομία να επηρεάζουν το κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και αγωνία για τις εξελίξεις στην Αμερική μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το όριο του ανώτατου χρέους, δεδομένου ότι πλησιάζει η διορία της 5ης Ιουνίου.

Στα «κόκκινα» οι διεθνείς αγορές

Για τους παραπάνω λόγους, χαρακτηριστικό είναι ότι στις ασιατικές αγορές ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε την Τετάρτη περισσότερο από 2% σε νέο χαμηλό για το 2023.

Ακόμα, με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές ολοκληρώθηκε η πρώτη χθεσινή συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall Street (κλειστή τη Δευτέρα λόγω Memorial Day), η οποία ήταν επίσης η πρώτη μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης καταγράφουν πτώση στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ΑLPHA BANK διολισθαίνει κατά 1,00%, η ΕΤΕ (-1,14%), η ΕUROBANK (-0,74%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,65%).

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΑΒΑΞ (+1,31%), της ΑΝΕΚ (+3,96%), της ΙΝΛΟΤ (+1,67%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+1,61%) και του ΟΠΑΠ (+1,06%).

Στον αντίποδα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΔΕΗ (-1,00%), της COCA COLA (-1,36%), της ΛΑΜΔΑ (-1,16%), της ΜΙG (-1,84%) και των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (-3,26%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνμετοχέςΓενικός ΔείκτηςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα