POS: Μετά τη διασύνδεση... οι προμήθειες- Το μήνυμα στις τράπεζες

Η διασύνδεση των ταμειακών - POS προχωρά (έστω και μετ' εμποδίων). Οι επιχειρηματίες έχουν κάνει το χρέος τους σχεδόν καθολικά και πλέον ο λόγος περνά στις τράπεζες για τις χρεώσεις που επιβάλλουν στις συναλλαγές. Η κυβέρνηση δια στόματος, Κωστή Χατζηδάκη, έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Από το βήμα του Φόρουμ των

Δελφών ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε «ότι αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών, ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψους».

Οι τράπεζες βέβαια μέχρι στιγμής αντιπαραβάλλουν το σύστημα IRIS που επιτρέπει συναλλαγές έως 500 ευρώ, χωρίς χρέωση, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί πως σε αρκετές διατραπεζικές συναλλαγές υπάρχουν προμήθειες υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το IRIS άλλωστε δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ για έναν καφέ από την καφετέρια της γειτονιάς, μία εφημερίδα από το περίπτερο ή ένα μαρούλι από τη λαϊκή. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος των προμηθειών είναι "σκληρό" για τους επαγγελματίες.

Φυσικά, εκτός από τις τράπεζες, υψηλές προμήθειες έχουν επίσης οι πολυεθνικές Visa, Mastercard και nexi.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου μεγάλης εταιρείας που τέθηκε το ζήτημα, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να προχωρήσουν οι εταιρείες από μόνες τους σε μειώσεις. Αναφέρουν πως ο ανταγωνισμός καθορίζει τις τιμές και έριξαν το μπαλάκι στις τράπεζες, λέγοντας πως όσο αυτές δεν κάνουν μειώσεις, το τοπίο δεν θα αλλάξει.

Ενδεχομένως, αυτό σκέφτηκε η κυβέρνηση, που ενόψει εκλογών πρέπει να βρει μια λύση, καθώς η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι μεγάλη. Και για να φτάσει στο σήμείο, ο κ. Χατζηδάκης να αναφερθεί δημόσια στο θέμα, φαίνεται πως δεν έχει βρεθεί λύση στο παρασκήνιο.

Στο μεταξύ, οι επαγγελματίες που ταλαιπωρήθηκαν με τις τεχνικές δυσκολίες ολοκλήρωσης της διασύνδεσης ταμειακών - POS, περιμένουν η προσπάθειά τους αυτή να ανταμειφθεί.

Φυσικά, εκτός από την κυβέρνηση, οι τράπεζες έχουν επίσης ανοιχτά τα αυτιά τους και ενδεχομένως να ετοιμάζουν... εκπλήξεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και ευρωπαϊκή οδηγία για μείωση των προμηθειών από το 2025, οι οποίες ενδεχομένως να επισπευθούν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#τραπεζίτες #χρεώσεις #προμήθειες #Δελφοί #Χατζηδάκης
Keywords
Αναζητήσεις
pos-meta-ti-diasyndesi-oi-promitheies--to-minyma-stis-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα