Oxford Economics: Προβλέπει κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα

Για μια αυξημένη πολιτική αναταραχή και ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα κάνει λόγο η Oxford Economics, χωρίς ωστόσο να αναμένει εντάσεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν μετά τις εκλογές του 2015.

«Δεν πιστεύουμε ότι η πολιτική αναταραχή θα επηρεάσει τη βασική μας πρόβλεψη για την Ελλάδα,

η οποία προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τα επόμενα χρόνια», εξηγούν οι αναλυτές.

«Ενώ η πολιτική αβεβαιότητα είναι υψηλή, πιστεύουμε ότι μια επανάληψη των εντάσεων που παρατηρήθηκαν μετά τις εκλογές του 2015, είναι απίθανη. Η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση με χαμηλότερη ανεργία και ισχυρότερη δημοσιονομική θέση, γεγονός που καθιστά απίθανους περαιτέρω γύρους λιτότητας, παρά την επαναφορά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων το 2024», συνεχίζει η Oxford Economics.

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι «ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει γρήγορα, αν το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί ραγδαία. Θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα του προγράμματος "Next Generation EU" της ΕΕ, του οποίου είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους».

«Η Ελλάδα επιβαρύνεται από κληρονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα που θα μπορούσαν γρήγορα να αντιστρέψουν τα κέρδη που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θολές λόγω της χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης, καθώς οι σχετικά υποτονικές επενδύσεις και η παραγωγικότητα δεν θα αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από την ταχεία μείωση του πληθυσμού», προβλέπει η Oxford Economics.

Συνεχίζοντας η Oxford Economics σημειώνει ότι ενώ οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αλλάξουν στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια η απόλυτη νίκη της ΝΔ έχει γίνει λιγότερο πιθανή. «Είναι τώρα πιο πιθανό ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι σχηματιστεί από έναν συνασπισμό κομμάτων», τονίζεται.

Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προβλέψεις και η επενδυτική βαθμίδα

Η Oxford Economics, εκτιμά επίσης πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι πιθανόν να συμβεί κάποια στιγμή μεταξύ 2023 – 2024.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές δεν διακατέχονται από πανικό υπό το πρίσμα των πολιτικών ζητημάτων της χώρας, με το spread του εγχώριου δεκαετούς ομολόγου έναντι του Bund να κινείται ελάχιστα παρά τον αυξημένο κίνδυνο ενός παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου. Πράγματι, το γεγονός ότι ο κίνδυνος του «Grexit» εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχει βοηθήσει να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μακροπρόθεσμα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι μάλλον ζοφερές, επιβαρυμένες από τους χαμηλούς δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ταχέως μειούμενος πληθυσμός, η υπογονιμότητα και οι καθαρές μεταναστευτικές ροές, θα μειώσουν σημαντικά την προσφορά εργασίας τις επόμενες δεκαετίες.

Oxford EconomicsΕΛΛΑΔΑεκλογές 2023ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα