Moody's: Ποιοι παράγοντες θα εδραιώσουν την ισχυρή πρόοδο της Ελλάδας

13:21 1/9/2023 - Πηγή: Reporter

Σε έκθεση της Moody's αναλύονται οι χρόνιες προσπάθειες, αλλά και οι συνεχιζόμενες οικονομικές, δημοσιονομικές, τραπεζικές μεταρρυθμίσεις, χάρη στις οποίες η Ελλάδα, βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, όπως και η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, συνδυαστικά με περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ΕΕ επόμενης γενιάς (NGEU), θα εδραιώσουν την ισχυρή πρόοδο που έχουν σημειώσει

και τα τρία κράτη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση μέσα στη δεκαετία.

Η πρόοδος αυτή αντανακλά επίσης ενισχυμένους θεσμούς και την ισχύ της διακυβέρνησης και συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης ασταθιών στον τραπεζικό τομέα.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές υποστηρίζουν τη μείωση του κινδύνου του τραπεζικού τομέα, ενώ με τη σειρά τους οι ισχυρότερες τράπεζες ευνοούν τη δυναμική ανάπτυξη.

Η χαμηλότερη μόχλευση του τραπεζικού συστήματος και η βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού στηρίζουν τη θετική δυναμική των κρατικών αξιολογήσεων.

Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και παράλληλα η κερδοφορία επωφελείται από τα υψηλότερα επιτόκια και τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές.

Με τη σειρά τους, οι ισχυρότερες τράπεζες στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη».

Ο αμερικανικός οίκος προσθέτει ακόμα ότι «Η διατηρούμενη ισχυρότερη ανάπτυξη και η δημοσιονομική πειθαρχία θα οδηγήσουν σε σταθερή μείωση του χρέους.

Το «βαρίδι» του χρέους βρίσκεται σε πτωτική τροχιά ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμέναμε κατά την επόμενη πενταετία χρόνια, υποστηρίζοντας ουσιαστικές ανοδικές πιστωτικές πιέσεις.

Και ενώ οι δανειακές επιβαρύνσεις θα παραμείνουν υψηλά με βάση τα διεθνή πρότυπα, η δυνατότητα πληρωμής του χρέους θα παραμείνει ισχυρή εξαιτίας των μεγάλων εσόδων και των βελτιωμένων δομών χρέους, που συνεισφέρουν στην επιβράδυνση της μετακύλισης των επιτοκίων».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τις ομοειδείς χώρες με αξιολόγηση Ba- και Baa, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία προβλέπεται ότι θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες σωρευτικές μειώσεις των αντίστοιχων λόγων χρέους προς ΑΕΠ από το πικ της πανδημίας.

Όπως αναφέρει ο οίκος «Για την Ελλάδα, προβλέπουμε ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί κατά 52 μονάδες βάσης στο 154% του ΑΕΠ έως το 2024, από 206% το 2020».

«Οι δείκτες προσιτότητας του χρέους, όπως ο λόγος των πληρωμών τόκων προς τα έσοδα, θα υποχωρήσουν ελαφρά το 2023-24 μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2022 για την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Οι δείκτες οικονομικής προσιτότητας του χρέους θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν προ κρίσης το 2009-2010, όταν οι δανειακές επιβαρύνσεις ήταν πολυ χαμηλότερες.

Επίσης, προβλέπει για την πορεία της οικονομικής προσιτότητας του χρέους τους κατά τις επόμενες χρονιές ότι συγκρίνονται ευνοϊκά με τους μέσους όρους για τους ομολόγους τους με διαβάθμιση Ba και Baa».

Σημαντικο boost στην οικονομία από τις χορηγήσεις του NGEU

Αναφερόμενος στις προοπτικές των τριών χωρών στο κομμάτι των επενδύσεων, ο οίκος επισημαίνει ότι οι χορηγήσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητα, που στον πυρήνα του NGEU, ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ (5,0% του ΑΕΠ του 2021) για την Κύπρο, 16,6 δισ. ευρώ (7,7% του ΑΕΠ του 2021) για την Πορτογαλία και 30,5 δισ. ευρώ (16,8% του ΑΕΠ του 2021) για την Ελλάδα.

Έτσι, θεωρεί ότι τα σημαντικά κονδύλια και οι μεταρρυθμίσεις που διευκρινίζονται στα εθνικά σχέδια θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη μέχρι το 2026 και η δυνητική ανάπτυξη θα ωφεληθεί από την ενισχυμένη εμβάθυνση του κεφαλαίου και την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών (TFP).

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «Η ώθηση τόσο στην ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ όσο και στη δυνητική ανάπτυξη θα είναι η μεγαλύτερη για την Ελλάδα και ακολουθεί η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Εκτιμήσαμε ότι τα κονδύλια θα αυξήσουν τη μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας έως το 2026 κατά 1% και ότι η χώρα θα μπορούσε να λάβει ώθηση 0,4% στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της ετησίως έως το 2030».

«Καμπανάκια» για γήρανση πληθυσμού, φυσικές καταστροφές

Αντίθετα ο οίκος προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού περιορίζει την ανοδική πιστωτική δυναμική.

Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας θα περιορίσει την αύξηση του ΑΕΠ, κυρίως για την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Το δημοσιονομικό κόστος από τη γήρανση θα αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς αλλά θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης.

Ακόμα, η έκθεση σε φυσικούς κλιματικούς κινδύνους θα θέσει πρόσθετα εμπόδια τις προσεχείς δεκαετίες.

Υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η συχνότητα και η σοβαρότητα από τους καύσωνες σε αυτές τις τρεις χώρες.

Ο τουρισμός θα διαταραχθεί, στην καλύτερη περίπτωση, και μέτρα προσαρμογής για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ακραία ζέστη, ξηρασία και τις πυρκαγιές θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις, καταλήγει ο οίκος.

Moody'sαναβάθμισηΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΣχρέος
Keywords
Τυχαία Θέματα