Mέρκελ Σαρκοζί θα μιλήσουν στο τηλέφωνο για την απόφαση Παπανδρέου

Άφωνη η διεθνή κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Tηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχουν μέσα στη μέρα η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, έπειτα από την απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στη

διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε πως ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον πρωθυπουργό μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος και πως ο κ. Παπανδρέου του είπε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το θέμα του δημοψηφίσματος είναι «μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και προφανώς για το θέμα είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός -πιθανώς και ο υπουργός Οικονομικών- τους εταίρους μας».

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τους δύο ηγέτες για το ότι θα προκαλέσει δημοψήφισμα αντί των πρόωρων εκλογών που ζητάει η αντιπολίτευση. Δεν είναι γνωστό αν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί τον απέτρεψαν ή του συνέστησαν κάτι διαφορετικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, τόσο από τα δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, προκύπτει αιφνιδιασμός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε απάντηση στα περί προϊδεασμού της Μέρκελ από τον Γ.Παπανδρέου, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Le Monde: Άφωνος ο Σαρκοζί με την εξαγγελία δημοψηφίσματος

«Ο Σαρκοζί έμεινε άφωνος με την αναγγελία του δημοψηφίσματος», γράφει η γαλλική Le Monde.

«Εκεί που νόμιζε ότι είχει ρυθμίσει την περίπτωση της Ελλάδας», έστω και αν έμεναν ζητήματα, όπως η Ιταλία, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι «όλα πρέπει να ξανα-αρχίσουν από την αρχή». Όπως το διατυπώνει κάποιος από τον κύκλο του γάλλου Προέδρου, «η χειρονομία των Ελλήνων είναι ανορθολογική και, από τη δική τους σκοπιά, επικίνδυνη».

Η γαλλική εφημερίδα εξηγεί ότι «ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι ήταν το θύμα μιας εξέγερσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ». Όμως, ως ότου γίνει το δημοψήφισμα «όλο το σχέδιο που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες καταρρέει», ενώ γαλλικοί κύκλοι, που επιβεβαιώνουν ότι και οι «Γερμανοί έχουν αιφνιδιαστεί» και το ΔΝΤ το ίδιο, αναρωτιούνται επιπρόσθετα «πώς θα μπορέσει να ζήσει η Ελλάδα ώς το δημοψήφισμα -αν τελικά αυτό γίνει».

Φινλανδία: "Το δημοψήφισμα ισούται με ψήφο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ"

Την άποψη ότι το δημοψήφισμα θα ισούται και με την ψήφο για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτε

Keywords
Τυχαία Θέματα