Jefferies: Oι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες με τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάκτηση εδάφους από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε νέο της report η αμερικανική Jefferies, θέτοντας παράλληλα στο επίκεντρο τέσσερις κινδύνους για τις τράπεζες σε περίπτωση μιας κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει ότι «παρά το sell-off των τραπεζικών μετοχών το Μάρτιο όταν οι δημοσκοπήσεις

έδειξαν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει τη ΝΔ, η κυβέρνηση παραμένει μπροστά ενόψει των εκλογών του Μαΐου».

Παράλληλα, η Jefferies αναλύει στη νέα της έκθεση ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών με απλή αναλογική είναι απίθανο να οδηγήσει σε κυβέρνηση και θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις αρχές Ιουλίου, με εκλογικό σύστημα.

«Καθώς κανένα πολιτικό θέμα δεν κυριαρχεί στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων και διαιρώντας τους ψηφοφόρους κατά μήκος ενός φάσματος αριστεράς-δεξιάς, τείνουμε να δούμε τις επερχόμενες εκλογές ως δημοψήφισμα για την τρέχουσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», εξηγεί η Jefferies.

Τέσσερις κίνδυνοι για τις τράπεζες

Όσον αφορά στις τράπεζες, η επενδυτική εταιρεία σημειώνει ότι δεν βλέπει σημαντικό πολιτικό κίνδυνο, σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις διακρίνει τέσσερις κινδύνους για τις τράπεζες με επιπτώσεις που συνδέονται σχετικά περιορισμένες:

Παρέμβαση στην αγορά των στεγαστικών δανείων: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ένα από αυτά είναι το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανησυχίες των νοικοκυριών.

Μια επέκταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τα προγράμματα προστασίας θα είχε επιπτώσεις στον κλάδο, αν και περιορισμένες, εκτιμά η Jefferies.

Ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια καταθέσεων: Τα στοιχεία σε επίπεδο τραπεζών υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κινούνται ήδη αργά προς τα πάνω, μειώνοντας τις απαιτήσεις για πιο επιθετική μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στους καταθέτες. Φόρος επί των πλεοναζόντων κερδών: Ο κίνδυνος είναι ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πιο ανοιχτή στην επιβολή φόρου επί των κερδών που συνδέονται με τα υψηλότερα επιτόκια, χωρίς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει σηματοδοτήσει μια τέτοια πρόθεση.

Μια φθίνουσα κρίση στο κόστος διαβίωσης μειώνει την ανάγκη για έκτακτους φόρους. Οι πρόσθετοι φόροι στις τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τους οίκους αξιολόγησης ως καθυστέρηση στα σχέδια εξυγίανσης μετά την κρίση, γεγονός που θεωρείται ευρέως ως προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Προστασία της κατοικίας: Τα πιο πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια αφορούν περισσότερο τα foreign funds που αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους μέσω των φορέων διαχείρισης χρέους (servicers), μεταξύ άλλων και μέσω κατασχέσεων.

Μέτρα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και της δυνατότητας των servicers να εισπράττουν οφειλές θα επηρέαζαν τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό μόνο τις senior φέτες των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.

JefferiesΕΛΛΑΔΑεκλογές 2023ΤΡΑΠΕΖΕΣΣΥΡΙΖΑκίνδυνοι
Keywords
Τυχαία Θέματα
Jefferies, ΣΥΡΙΖΑ,Jefferies, syriza