JP Morgan: Τα χειρότερα δεν πέρασαν-Τι συμβαίνει με τα επιτόκια

12:03 9/5/2023 - Πηγή: Reporter

«Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει» είναι το μήνυμα του Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan, όσον αφορά στα επιτόκια και στις αμερικανικές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

«Αυτό που αρνούνται να αναγνωρίσουν οι αγορές είναι ότι

αν οι μειώσεις των επιτοκίων συμβούν φέτος, αυτό θα γίνει είτε λόγω της έναρξης ύφεσης είτε λόγω μιας σημαντικής κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές», έγραψε ο Κολάνοβιτς σε σημείωμα προς τους πελάτες του τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ύφεση και επιτόκια

Η JPMorgan δήλωσε ότι η ιστορικά χαμηλή στροφή σε θέσεις άμυνας εν συγκρίσει με το τέλος προηγούμενων οικονομικών κύκλων υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει ακόμα τιμολογηθεί πλήρως. Η αμερικανική τραπεζική κρίση αναμένεται επίσης να ενισχύσει τον σωρευτικό αντίκτυπο της σύσφιξης της Fed, σύμφωνα με τον Κολάνοβιτς.

«Ποτέ δεν είχαμε ένα διαρκές ράλι προτού η Fed σταματήσει καν την αύξηση των αυξήσεων, ούτε προτού ξεκινήσει η ύφεση», δήλωσε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, προειδοποιεί ότι οι μετοχές θα υποχωρήσουν στο υπόλοιπο του έτους, με τον S&P 500 να δοκιμάζει ξανά τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή επίπεδα κατά 16% χαμηλότερα από τα τρέχοντα.

Οι θετικές εκπλήξεις στα κέρδη δεν έχουν αλλάξει την άποψη της τράπεζας για επιβράδυνση της ανάπτυξης, λόγω των σημαντικών μειώσεων των εκτιμήσεων πριν από την έναρξη της σεζόν που κατέβασαν σημαντικά τον πήχη.

«Κατά τη γνώμη μας, η μεγάλη εικόνα παραμένει ότι τόσο η αύξηση των εσόδων όσο και των κερδών παραμένει σε πτωτική τροχιά», δήλωσε ο Κολάνοβιτς.

JP MorganεπιτόκιαΗΠΑμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα