Intel: Ζημίες ύψους $7 δισ. στη μονάδα παραγωγής τσιπ

18:17 3/4/2024 - Πηγή: Reporter

Η Intel αποκάλυψε σημαντικές λειτουργικές ζημίες στο foundry της, ένα πλήγμα για την εταιρεία κατασκευής τσιπ, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει το τεχνολογικό προβάδισμα που έχασε τα τελευταία χρόνια από την Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Η Intel δήλωσε ότι η μονάδα παραγωγής είχε λειτουργικές

ζημίες ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, μια πιο απότομη ζημία από τα 5,2 δισ. δολάρια του προηγούμενου έτους. Η μονάδα είχε έσοδα 18,9 δισ. δολάρια για το 2023, μειωμένα κατά 31% από 27,49 δισ. το 2022.

Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης για τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πατ Γκέλσινγκερ δήλωσε ότι το 2024 θα είναι το έτος με τις χειρότερες λειτουργικές ζημίες για τον τομέα κατασκευής τσιπ της εταιρείας και ότι αναμένει να βγει από το μηδέν σε λειτουργική βάση περίπου το 2027.

Ο Γκέλσινγκερ δήλωσε ότι ο τομέας επιβαρύνθηκε από κακές αποφάσεις, μεταξύ άλλων, κατά της χρήσης μηχανών ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) της ολλανδικής ASML. Οι μηχανές αυτές κοστίζουν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια, όμως είναι πιο αποδοτικές από παλαιότερα εργαλεία κατασκευής τσιπ.

Ως αποτέλεσμα (εν μέρει) των λανθασμένων χειρισμών, η Intel έχει αναθέσει περίπου το 30% του συνολικού αριθμού των πλακιδίων της σε εξωτερικούς κατασκευαστές, όπως η TSMC, δήλωσε ο Γκέλσινγκερ. Στόχος της είναι να μειώσει αυτόν τον αριθμό στο 20% περίπου.

Η Intel έχει πλέον στραφεί στη χρήση εργαλείων EUV, τα οποία θα καλύπτουν όλο και περισσότερες ανάγκες παραγωγής, καθώς οι παλαιότερες μηχανές καταργούνται σταδιακά.

«Στη μετά EUV εποχή, είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί σε τιμή, επιδόσεις (και) ηγεσία», δήλωσε ο Γκέλσινγκερ. «Στην προ-EUV εποχή μεταφέραμε πολλά κόστη και (ήμασταν) μη ανταγωνιστικοί», τόνισε.

Η Intel σχεδιάζει να δαπανήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και την επέκταση εργοστασίων τσιπ σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάκαμψης εξαρτάται από το αν θα πείσει τρίτες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις κατασκευαστικές της υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Intel δήλωσε στους επενδυτές ότι θα αρχίσει να αναφέρει τα αποτελέσματα των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της ως αυτόνομη μονάδα. Η εταιρεία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για να φτάσει τους κύριους ανταγωνιστές της στην παραγωγή τσιπ, την TSMC και τη Samsung Electronics.

#Intel #Ζημιές #τσιπ
Keywords
Αναζητήσεις
intel-zimies-ypsous-7-dis-sti-monada-paragogis-tsip.htm
Τυχαία Θέματα