Fitch: Ανεβάζει στο 2,1% τον πήχη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023, προχώρησε η Fitch Solutions, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% από 0,9% προηγουμένως.

Ωστόσο, ο οίκος προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για το 2024, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,2% από 2,1%.

Στο μεταξύ, η Fitch Solutions προβλέπει

ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεισφέρει 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του 2023 και 1,2 μονάδες σε εκείνη του 2024. Η ανεργία εκτιμάται στο 11,2% για το 2023 και στο 7,8% για το 2024, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να κλείσει το 2023 στο 4,2% και να διαμορφωθεί στο 2,1% κατά μέσο όρο για το 2024.

Το εμπόριο αναμένεται να συνεισφέρει 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του 2023, λόγω των χαμηλότερων όγκων εισαγωγών, όμως, η συμβολή του θα γίνει αρνητική το 2024, όταν θα ανακάμψουν οι εισαγωγές, προειδοποιεί ο οίκος.

«Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και να ευνοήσουν περαιτέρω την κατανάλωση προς το 2024, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να έχει σημειώσει επίσης αξιοσημείωτη άνοδο τους τελευταίους μήνες», σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι κίνδυνοι

Όπως σημειώνει ο οίκος, εάν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη εκπλήξει στο β’ εξάμηνο εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα δει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στο ΑΕΠ μέσω των καναλιών εξωτερικού εμπορίου, ιδιαίτερα στις εξαγωγές αγαθών.

Από την άλλη πλευρά, η έκταση της αρνητικής επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Η αύξηση των σταθερών επενδύσεων θα μπορούσε ακόμη να εκπλήξει καθοδικά, καθώς το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον μειώνει την προθυμία των επιχειρήσεων να επενδύσουν σε πρόσθετη δυναμικότητα παράλληλα με τα υψηλότερα επιτόκια δανείων.

Ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών για αγορά κατοικίας, ωστόσο, τείνει να είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις επιπτώσεις του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ.

Fitch SolutionsΕΛΛΑΔΑανάπτυξηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα