Fed: Σταθερή οικονομική ανάπτυξη, με μικρή πρόοδο στη μείωση πληθωρισμού

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ελαφρώς ταχύτερα στις αρχές της άνοιξης και οι επιχειρήσεις πρόσθεσαν περισσότερους εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve, αλλά υπήρξε μικρή πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Market Watch, τα τελευταία ευρήματα του λεγόμενου Beige Book

ταιριάζουν με την εκτίμηση κορυφαίων αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες επεσήμαναν μια ισχυρή οικονομία και τον ακόμη αυξημένο πληθωρισμό ως λόγο για να μην μειωθούν σύντομα τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, και άλλοι έχουν υπογράψει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν λόγω της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στις αρχές του 2024.

Ταυτόχρονα, το Beige Book, η τακτική έρευνα της Fed για την οικονομία των ΗΠΑ, κάλυψε τις έξι εβδομάδες που προηγήθηκαν της 8ης Απριλίου και προετοιμάστηκε πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 30 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της έκθεσης:

Οικονομία

Δέκα από τις 12 περιφερειακές τράπεζες της Fed δήλωσαν ότι οι περιφερειακές οικονομίες τους επιταχύνθηκαν από την τελευταία έκθεση Beige Book τον Μάρτιο. Δύο δεν ανέφεραν καμία αλλαγή.

Αν και οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες, οι υψηλές τιμές τους έκαναν πιο επιλεκτικούς σχετικά με το τι αγόρασαν.

Οι επιχειρήσεις ήταν «συγκρατημένα αισιόδοξες» για το πώς θα αποδώσει η οικονομία αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με την έρευνα.

Ένα αξιοσημείωτο εύρημα στην έκθεση: Η πρόσφατη ηλιακή έκλειψη έδωσε ώθηση σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής.

Πληθωρισμός

Οι ναυτιλιακές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και η κατάρρευση της γέφυρας Key Bridge της Βαλτιμόρης προκάλεσαν κάποιες καθυστερήσεις στη ναυτιλία, αλλά δεν έκαναν πολλά για να αυξήσουν τον πληθωρισμό.

«Οι αυξήσεις των τιμών ήταν μέτριες, κατά μέσο όρο, με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως στην τελευταία έκθεση», ανέφερε η Fed.

Ο πληθωρισμός ήταν πιο αξιοσημείωτος στο αυξανόμενο κόστος ασφάλισης για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τις επιχειρήσεις.

Ως επί το πλείστον, όμως, οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο ανθεκτικοί στις υψηλότερες τιμές και οι εταιρείες δήλωσαν στη Fed ότι η ικανότητά τους να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους πελάτες «είχε αποδυναμωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

«Συνολικά, οι επαφές ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός με αργό ρυθμό προχωρώντας», ανέφερε το Beige Book.

Ο ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι τιμές αυξήθηκαν λίγο πιο γρήγορα το 2024 και άφησαν τον πληθωρισμό μακρύτερα από τον ετήσιο στόχο 2% της Fed.

Αγορά εργασίας

Η Fed δήλωσε ότι η απασχόληση αυξήθηκε «με μικρό ρυθμό» τον Μάρτιο και τις αρχές Απριλίου.

Αν και περισσότεροι άνθρωποι έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό, ανέφερε η Fed, οι ελλείψεις ειδικευμένων εργαζομένων παραμένουν. Οι κατασκευαστές και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης είχαν ιδιαίτερα πρόβλημα να βρουν εργατικό δυναμικό.

Οι μισθοί αυξήθηκαν με «μέτριο ρυθμό», ανέφερε το Beige Book και ορισμένες περιφερειακές τράπεζες της Fed δήλωσαν ότι «οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης των μισθών επέστρεψαν πρόσφατα στους ιστορικούς μέσους όρους τους».

Οι μισθοί συνήθως αυξάνονται κατά 2% έως 3% ετησίως, αλλά οι αμοιβές αυξήθηκαν έως και 6% το 2022 λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού που συνδέονται με την πανδημία.

Οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται περίπου 4% ετησίως με βάση τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Fed στη συνεδρίαση πολιτικής της 30 Απριλίου-1 Μαΐου αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από πέρυσι τον Ιούλιο.

#FED #Μείωση_επιτοκίων #πληθωρισμό #αγορά_εργασίας #καταναλωτες
Keywords
Αναζητήσεις
fed-statheri-oikonomiki-anaptyxi-me-mikri-proodo-sti-meiosi-plithorismou.htm
Τυχαία Θέματα