Fed: Ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή για ψηφιακό δολάριο- Τα συμπεράσματα

Την πρώτη δοκιμή του Project Cedar, της πρωτοβουλίας που δοκιμάζει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC), ολοκλήρωσε Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη θυγατρική

της στη Νέα Υόρκη.

Το Κέντρο Καινοτομίας της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε αυτήν την πρώτη φάση και συμπέρανε τη δυνατότητα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και της τεχνολογίας blockchain να βελτιώσουν τις παλαιού τύπου πληρωμές.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το NYIC, μια οντότητα που δημιουργήθηκε για να ερευνήσει το «Ψηφιακό Δολάριο» αναπτύσσει ένα «τεχνικό πλαίσιο για μια θεωρητική» υλοποίηση αυτού του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Το ερευνητικό κέντρο, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Bank for International Settlements Innovation Hub, επικεντρώθηκε σε μια εφαρμογή του CBDC στη χονδρική.

Η NYIC χαρακτήρισε αυτή την πρώτη δοκιμαστική φάση ως επιτυχημένη, σύμφωνα με την έκθεση. Η δοκιμή «έτρεξε» για μια περίοδο 12 εβδομάδων και σε αυτή τη φάση μελέτησε εάν τα ψηφιακά στοιχεία μπορούν να «εξασφαλίσουν γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές» έναντι χαμηλότερου κόστους διακανονισμού.

Ο Peter von Zelowitz, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Νέας Υόρκης, τόνισε τη σημασία των διασυνοριακών πληρωμών για την παγκόσμια οικονομία. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και η τεχνολογία blockchain είναι μια λύση για βελτίωση αυτού του συστήματος.

«Το Project Cedar Phase I αποκάλυψε πολλά υποσχόμενες εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain στον εκσυγχρονισμό κρίσιμων υποδομών πληρωμών και το εναρκτήριο πείραμά μας παρέχει μια στρατηγική βάση εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη σχετικά με το μέλλον των χρημάτων και των πληρωμών από την προοπτική των ΗΠΑ», επεσήμανε ο Von Zelowitz.

Τι ανακάλυψε η Fed κατά την πρώτη δοκιμή του «ψηφιακού δολαρίου»

Σύμφωνα με την έκθεση, τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά εργαλεία που διαθέτουμε μπορούν να διευθετήσουν μια συναλλαγή χονδρικής για την αγορά συναλλάγματος σε περισσότερες από 48 ώρες. Το «Ψηφιακό Δολάριο» που δοκιμάστηκε από τη Fed της Νέας Υόρκης ήταν πολύ πιο γρήγορο και θα μπορούσε να μειώσει τον πιστωτικό κίνδυνο, παρέχοντας στα ιδρύματα περισσότερη ελευθερία και πόρους για να τους διαθέσουν αλλού.

Το NYIC διακανονίζει μια συναλλαγή κατά μέσο όρο σε 15 έως 10 δευτερόλεπτα, μια σαφώς σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Εκτός από τις γρήγορες συναλλαγές, η δοκιμή αποκάλυψε ότι ένα CBDC θα μπορούσε να επιτρέψει τους «ατομικούς διακανονισμούς», την ικανότητα, δηλαδή των μερών να διακανονίσουν μια συναλλαγή ταυτόχρονα ή να μην τη διακανονίσουν καθόλου.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται, καθώς το τεστ είναι θεωρητικό, το ερευνητικό κέντρο δεν μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή του στον πραγματικό κόσμο. Αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Μιλώντας για το μέλλον του έργου, το NYIC κατέληξε: «Ως μέρος της συνεχιζόμενης έρευνάς του για το wCBDC, το NYIC θα διερευνήσει ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαλειτουργικότητα και τον σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου επίτευξης ταυτόχρονης εφαρμογής και βέλτιστης επιβολής ατομικών συναλλαγών σε διαφορετικά συστήματα πληρωμών που βασίζονται σε blockchain».

FEDΨΗΦΙΑΚΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα