Fed και Κίνα ασκούν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου

14:31 1/5/2023 - Πηγή: Reporter

Απώλειες καταγράφουν τη Δευτέρα (1/5) οι τιμές του πετρελαίου, με την επερχόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να ασκεί πιέσεις στον «μαύρο χρυσό». Παράλληλα, τα αδύναμα στοιχεία για την κινεζική οικονομία αντισταθμίζουν μία πιθανή «τόνωση» στις τιμές, που θα μπορούσαν

να παρέχουν οι περικοπές του OPEC+ στην παραγωγή πετρελαίου.

Η Fed, η οποία συνεδριάζει στις 2-3 Μαΐου, αναμένεται να αυξήσει για ακόμη μία φορά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Επιπλέον, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου Brent έφτασε να υποχωρεί κατά 1,21 δολάρια ή 1,5% στα 79,12 δολάρια το βαρέλι στις 08:22 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) έχανε 96 σεντς ή 1,3% στα 75,82 δολάρια το βαρέλι.

«Η προοπτική για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων που θα ανακοινωθούν από τη Fed αυτή την εβδομάδα αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της βραχυπρόθεσμης αστάθειας των τιμών», δήλωσε στο Reuters ο Baden Moore, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων και άνθρακα στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας (NAB).

Σε άλλα νέα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να δώσει παράταση στην παύση των αυξήσεων επιτοκίων, με μία ακόμη αύξηση την Τρίτη (2/5), ενώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε μια τεράστια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη (4/5).

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα λειτούργησαν εξίσου ως «βαρίδι» για τις τιμές του πετρελαίου. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της Κίνας σημείωσε πτώση στις 49,2 μονάδες τον Απρίλιο από 51,9 μονάδες τον Μάρτιο, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε μηνιαία βάση.

Μία περαιτέρω πτώση των τιμών αποτρέπουν οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής περίπου 1,16 εκατ. βαρελιών την ημέρα από μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μιας ομάδας γνωστής ως OPEC+, που τίθενται σε ισχύ εντός του Μαΐου.

«Πιστεύουμε ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι ελλειμματική στο υπόλοιπο του β’ τριμήνου» μετά τις περικοπές του OPEC+, δήλωσε ο Moore της NAB, ο οποίος αναμένει ότι οι περιορισμοί σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση θα οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟFEDERAL RESERVEΚινεζική οικονομίαOPECbrentWTIPMIΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα