FT: Η έλλειψη στρατιωτών η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ουκρανία

Από τους τέσσερις άνδρες που στήθηκαν σε ένα κέντρο στρατολόγησης στο Κίεβο ένα πρωί αυτού του μήνα, μόνο ένας ήταν εκεί εθελοντικά.

Ο Oleksandr, ένας 34χρονος έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, είπε ότι δεν μπορούσε πλέον να παρακολουθεί από το περιθώριο, αφού πέντε γνωστοί του σκοτώθηκαν στον μεγαλύτερο πόλεμο της Ευρώπης από το 1945. Δημιούργησε ένα οικονομικό μαξιλάρι για τη γυναίκα του και το νεογέννητο παιδί του πριν αποφασίσει να πολεμήσει. «Ήρθε η ώρα», είπε.

Οι υπόλοιποι είχαν λάβει ειδοποιήσεις κινητοποίησης. Δύο δήλωσαν ότι ιατρικές συνθήκες τους είχαν, προηγουμένως,

εμποδίσει να υπηρετήσουν: ο ένας επικαλέστηκε εγκεφαλική βλάβη από ένα φρικτό ατύχημα, ο άλλος μεταλλικές πλάκες στη σπονδυλική του στήλη. Ο τέταρτος - ο Yevhen, ένας 42χρονος διευθυντής πωλήσεων χωρίς στρατιωτική εμπειρία - είπε: «Δεν πρόκειται να κρυφτώ, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορώ να συνεισφέρω».

Η μικρή προσέλευση απέχει πολύ από τους χιλιάδες εθελοντές που έκαναν ουρά στα κέντρα στρατολόγησης αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτό δείχνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, με πληθυσμό λιγότερο από 40 εκατ. κατοίκους, σχεδόν δύο χρόνια σε έναν πόλεμο εναντίον ενός εχθρού με υπερτριπλάσιο πληθυσμό: πώς να διατηρηθεί η ροή νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις χωρίς να προκληθεί κοινωνική αναταραχή και πώς να δημιουργηθεί η ικανότητα που θα επιτρέψει στο Κίεβο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των μαχών.

Ο στρατηγός Valeriy Zaluzhnyi, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, δήλωσε στο Economist, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι για να σπάσει το «αδιέξοδο» - όρος που του απέφερε επίπληξη από την κυβέρνηση - χρειαζόταν όχι μόνο νέες δυνατότητες στο πυροβολικό, την εκκαθάριση ναρκών και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, αλλά και «να ενισχύσουμε τις εφεδρείες μας».

«Ωστόσο, η ικανότητά μας να εκπαιδεύουμε εφεδρείες στο έδαφός μας είναι επίσης περιορισμένη», έγραψε ο Valeriy Zaluzhnyi σε ένα άρθρο του. «Δεν μπορούμε εύκολα να διαθέσουμε στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο, [και] η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει τα κέντρα εκπαίδευσης. Και υπάρχουν κενά στη νομοθεσία μας που επιτρέπουν στους πολίτες να αποφεύγουν τις ευθύνες τους».

Η επιλεκτική επιστράτευση συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά έχει χάσει την ισχύ της, καθώς η ζοφερή πραγματικότητα ενός μακρού, εξαντλητικού πολέμου έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή. Σύμφωνα με έρευνα του BBC, σχεδόν 20.000 Ουκρανοί άνδρες απέφυγαν τα ειδοποιητήρια πρόσκλησης για επιστράτευση είτε γλιστρώντας από τη χώρα αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου είτε αποκτώντας με δόλιο τρόπο άδεια εξόδου. Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy απέλυσε όλους τους περιφερειακούς επικεφαλής στρατολόγησης του στρατού της χώρας για την έκδοση ιατρικών εξαιρέσεων με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και δυτικοί αναλυτές λένε ότι δεν είναι μόνο θέμα αριθμού αλλά καταλληλότητας, ικανότητας και δεξιοτήτων. Ο μέσος όρος ηλικίας των Ουκρανών στο μέτωπο και εκείνων που εκπαιδεύονται από τους δυτικούς συμμάχους είναι 30-40 ετών, αντί για τις πιο συνηθισμένες ηλικίες 18-24, δήλωσε ο Jack Watling, ανώτερος συνεργάτης στο Royal United Services Institute, βρετανικής δεξαμενής σκέψης.

Το ζήτημα δεν είναι η «ποσότητα» των στρατευμάτων, αλλά η «ποιότητα και η ικανότητα διοίκησης επιχειρήσεων σε κλίμακα», είπε.

Η κινητοποίηση στις αρχές του περασμένου έτους προσέλκυσε δυσανάλογα μεγάλους άνδρες με στρατιωτική εμπειρία, αλλά τώρα χρειάζονται νεότεροι άνδρες με περισσότερες αντοχές και δεξιότητες, πρόσθεσε.

«Η Ουκρανία χρειάζεται πεζικό σε άριστη φυσική κατάσταση», δήλωσε ο Franz-Stefan Gady, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. «Οι σωματικές απαιτήσεις για το πεζικό είναι απαιτητικές και έχουν αυξηθεί, καθώς αυτή η σύγκρουση έχει εγκατασταθεί σε μικρής κλίμακας εμπλοκή πεζικού που πολεμάται πεζή σε συστήματα χαρακωμάτων».

Η Ουκρανία κρατά μυστικό τον αριθμό των στρατευμάτων και των απωλειών της. Εμπειρογνώμονες και τοπικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι είχε 1 εκατ. άνδρες και γυναίκες υπό τα όπλα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής άμυνας, των μυστικών υπηρεσιών και των συνοριοφυλάκων - διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον αριθμό πριν από τον Φεβρουάριο του 2022. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 70.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και έως 120.000 τραυματιστεί, σε σύγκριση με περίπου 200.000 νεκρούς Ρώσους. Το Κίεβο ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών της Ρωσίας σε περισσότερους από 300.000.

Για να βοηθήσουν στη συμπλήρωση των τάξεών τους, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν στήσει σημεία ελέγχου στις άκρες των δρόμων για να αναζητήσουν άνδρες που αποφεύγουν τη στράτευση. Εάν κριθούν κατάλληλοι, τους μεταφέρουν στα στρατολογικά γραφεία. Διαδικτυακά βίντεο με αξιωματικούς στρατολόγησης να μαζεύουν άνδρες από τους δρόμους και να τους αναγκάζουν να μπαίνουν σε μίνι βαν έχουν γίνει viral.

Ο Zaluzhnyi δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου στρατεύσιμων. Αποκάλυψε, επίσης, την έννοια της «μάχιμης πρακτικής άσκησης», η οποία περιλαμβάνει την «τοποθέτηση νεοκινητοποιημένου και εκπαιδευμένου προσωπικού σε έμπειρες μονάδες πρώτης γραμμής για την προετοιμασία τους».

Ο Konrad Muzyka, διευθυντής της Rochan Consulting, μιας ομάδας με έδρα την Πολωνία που παρακολουθεί τον πόλεμο, δήλωσε ότι δεδομένου ότι η Ουκρανία διαθέτει λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό από τη Ρωσία, η καλύτερη εκπαίδευση και τα καλύτερα στρατεύματα θα της επέτρεπαν να διατηρήσει τον αγώνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να υιοθετήσει τον ρωσικό τρόπο πολέμου, ο οποίος επικεντρώνεται στη φθορά, καθώς η Μόσχα θα είναι σε θέση να ξεπεράσει το Κίεβο σχεδόν σε κάθε πτυχή, από τη στρατιωτική παραγωγή μέχρι την ικανότητα να αντέξει μεγαλύτερες απώλειες», δήλωσε.

Στην τελευταία προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας προσέλκυσης νεότερων, πιο κινητοποιημένων και καλύτερα εκπαιδευμένων νεοσύλλεκτων, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι εθελοντές δε θα υπηρετούν απαραίτητα στα χαρακώματα, αλλά σε έναν ρόλο της επιλογής τους που θα ανταποκρίνεται στις ικανότητές τους.

Ένας στόχος είναι να προσελκύσει περισσότερους επαγγελματίες της πληροφορικής για τις μονάδες που χειρίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα υψηλής τεχνολογίας. Τρία άτομα με ακριβώς τέτοια εξειδίκευση δήλωσαν στους Financial Times ότι θα εξέταζαν την προσφορά αν μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι θα είχαν ρόλους ως χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή θα χρησιμοποιούσαν την τεχνογνωσία τους στον κυβερνοπόλεμο ή σε παρόμοιους ρόλους.

Το τάγμα Azov, μία από τις καλύτερες πολεμικές δυνάμεις της Ουκρανίας, έχει αναρτήσει αγγελίες στον ιστότοπο προσλήψεων work.ua για πεζικό, χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μηχανικούς, γιατρούς, οδηγούς, μάγειρες και συγκολλητές.

Η Natalia Kalmykova, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, αυτή την εβδομάδα, υπέγραψε συμφωνίες με το thelobbyx.com, μια πλατφόρμα προσλήψεων που έχει χρησιμοποιήσει ο στρατός, για να βοηθήσει τους στρατιώτες να μετακινηθούν σε ρόλους που ανταποκρίνονται καλύτερα στις δεξιότητές τους.

«Το σχέδιο θα επιτρέψει σε ένα άτομο να επιλέξει μια συγκεκριμένη μονάδα σε μια συγκεκριμένη θέση όπου η πολιτική του εμπειρία θα είναι πιο χρήσιμη», ανέφερε η Kalmykova σε δήλωσή της. Παρόμοιες συμφωνίες με άλλες εταιρείες στρατολόγησης βρίσκονται υπό κατάρτιση.

Οι στρατιώτες που περνούν έναν ολόκληρο μήνα στην πρώτη γραμμή πληρώνονται πάνω από 3.000 δολάρια το μήνα - ένας υψηλός μισθός στην Ουκρανία, όπου ο μέσος μισθός είναι λιγότερο από 500 δολάρια το μήνα, και πολύ περισσότερο από τα 650 δολάρια που πληρώνονται για στρατιώτες σε ρόλους υποστήριξης στα μετόπισθεν.

Η Kalmykova, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η αναγκαστική στράτευση θα συνεχιστεί αλλά θα καταργηθεί σταδιακά όταν «αρκετοί» στρατιώτες καταταγούν εθελοντικά.

Ο Vitaly Markiv, διοικητής της πρώτης γραμμής, δήλωσε: «Πρέπει να απομακρυνθούμε από το σοβιετικό σύστημα της αναγκαστικής επιστράτευσης, όπου οι άνθρωποι οδηγούνται σε ρόλους όπου δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους». «Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση όχι στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα και το μυαλό, σε αυτό που είναι ... σαν τη μάχη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ».

#Ουκρανία #Ρωσία #πόλεμος #Στρατός #ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Keywords
Αναζητήσεις
ft-i-elleipsi-stratioton-i-megalyteri-proklisi-gia-tin-oukrania.htm
Τυχαία Θέματα