FAZ: Βέβαιο ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει τη συμμετοχή του στην 5η δόση

10:31 1/6/2011 - Πηγή: Reporter
(upd) Άσχημα μαντάτα κάνουν τον κύκλο των μέσων ενημέρωσης... Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναμεταδίδει το πρακτορείο Reutres αναφέρει ότι πρέπει πλέον να θεωρείται βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταβάλει το μερίδιο του από την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.

"Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταβάλει την συμμετοχή του στην επόμενη δόση του προγράμματος στήριξης στα τέλη Ιουνίου" αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές και συμπληρώνει: "Μπορεί να το κάνει μόνο εάν η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος εξασφαλιστεί για 12 μήνες. Η τρόικα προφανώς καταλήγει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί".

Νew York Times: Πακέτο 60 δισ. ευρώ για κάλυψη ρευστότητας για τα επόμενα δύο χρόνια

Την ίδια στιγμή, δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τα νέα σενάρια περί επιπλέον πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ειδικότερα, το δάνειο αυτό θα θα καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια και θα αναβάλει την ανάγκη αναδιάρθρωση – ήπιας ή όχι - του ελληνικού χρέους.

Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, το δάνειο προβλέπει  ότι θα υπάρχει μία άτυπη συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους να μετακυλήσουν τους τίτλους που έχουν ή να δεχθούν επιμήκυνση στην λήξη των ομολόγων» «Το νέο δάνειο θα αποφασιστεί μόνο εάν ληφθούν και νέα μέτρα λιτότητας» επισημαίνει το δημοσίευμα. «Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι εάν θα πειστούν οι ιδιωτικές τράπεζες να κρατήσουν τα ελληνικά ομολόγα. Θα ακολουθήσουν την διαδικασία της Βιέννης» καταλήγουν οι New York Times.

Υπευθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα της WSJ ήθελε το Βερολίνο να αλλάζει την πάγια στάση του προς το ζήτημα περί επιπλέον οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Ειδικότερα, η Γερμανία φέρεται να αναδιπλώνεται και να προτίθεται να προβεί σε συμβιβαστικές κινήσεις, έτσι ώστε η έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί άμεσα. Με απλά λόγια το Βερολίνο φέρεται να βάζει τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη συμφωνία για επιπλέον στήριξη στη μία εκ των PIGS.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι πρότινος στάση της Γερμανίας όριζε την συμμετοχή των ιδιωτών κάτοχων ελληνικών ομολόγων σε οποιαδήποτε λύση του ελληνικού ζητήματος.

«Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα να μην ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου», αναφέρει η WSJ που επικαλείται πηγέ
Keywords
Τυχαία Θέματα