Eurogroup εν μέσω ακρίβειας, με... καλεσμένη τη Λαγκάρντ

09:51 9/9/2021 - Πηγή: Reporter

Ο απόηχος της συνεδρίασης της ΕΚΤ που συνδέεται άμεσα με την επόμενη μέρα της οικονομίας της ευρωζώνης θα κυριαρχήσει στο Eurogroup της Παρασκευής (10/9).

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη (9/9) και παρότι δεν αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές, ενδεχομένως να δώσει κάποιο σήμα σχετικά με τις προθέσεις της για τη διάρκεια του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Την αμέσως επόμενη μέρα η Κριστίν Λαγκάρντ θα λάβει μέρος στο Eurogroup

και θα ενημερώσει λεπτομερώς τους υπουργούς Οικονομικών για το τι ακριβώς συζητήθηκε στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, που «καίει» πολλούς υπουργούς (και τον Χρήστο Σταϊκούρα) με τις ανατιμήσεις προϊόντων. Όλοι οι υπουργοί θέλουν να βεβαιωθούν τη διάρκεια του φαινομένου και να κινηθούν αναλόγως με έκτακτα ή πιο μόνιμα μέτρα. Ελπίζουν πως η Λαγκάρντ θα μπορέσει να τους... διαφωτίσει.

Κατά τα λοιπά, η συνεδρίαση του Eurogroup δεν έχει δύσκολα θέματα κι αυτό γιατί το ζήτημα των δημοσιονομικών κανόνων έχει οριστικά «κλειδώσει» και για το 2022.

Παρά τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου σχεδόν για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, δεν υπάρχει βιασύνη για αλλαγή κατεύθυνσης.

Είναι «πολύ αργά» για να αλλάξουν οι δημοσιονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, παρά τις βελτιωμένες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, στο πλαίσιο ενημέρωσης εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής.

Όσο για την επικείμενη επανέναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι, όταν η Κομισιόν κηρύξει την επανέναρξη της διαδικασίας, το Eurogroup θα καταπιαστεί με το ζήτημα και «δεν θα περιμένει αδρανές» έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

EurogroupΕΚΤδημοσιονομικα2022ΥΠΟΙΚΕυρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα