Eurobank Equities: Σύσταση για μείωση του ρίσκου-Επιστρέφει ο πολιτικός κίνδυνος

Μείωση των θέσεων στις ελληνικές μετοχές και αμυντική στάση συστήνει η Eurobank Equities μετά το καλοκαιρινό ράλι, τονίζοντας πως οι αποτιμήσεις έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικές, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ο πολιτικός κίνδυνος στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, αν και έχουν πράγματι εμφανιστεί σημάδια που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο σημείο κορύφωσης τα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο δύσκολα το δ' τρίμηνο και το πρώτο τρίμηνο του 2023, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις που

σχετίζονται με τις ροές αερίου. Μέχρι τότε, εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί επίμονος, η αγορά θα παραμείνει επιρρεπής σε διακυμάνσεις που θα σχετίζονται με τις εκτιμήσεις για τη στάση της Fed και της ΕΚΤ.

Σε αυτή τη βάση, η Eurobank Equities περιμένει αρνητικό κλίμα και εμμένει στην άποψή ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από το πρόσφατο ράλι περιορίζοντας την έκθεσή τους σε μετοχές. Παρ’ όλα αυτά, η χρηματιστηριακή εταιρεία διατηρεί την προτίμησή της για επιλεγμένες μετοχές, οι οποίες δίνουν μερίσματα (ΟΠΑΠ, Motor Oil), ή έχουν θετικά εταιρικά αποτελέσματα (Mytilineos, διυλιστήρια) ή διαθέτουν περιορισμένο αρνητικό ρίσκο (ΟΠΑΠ).

Οι αποτιμήσεις και το πολιτικό ρίσκο

Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, σε απόλυτη βάση οι αποτιμήσεις των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών βρίσκονται κοντά στο 6x EV/EBITDA, διαθέτοντας έκπτωση 15% σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών κυμαίνονται οριακά υψηλότερα μετά το πρόσφατο rebound, αν και παραμένουν υποτονικές (c0.46x P/TBV έναντι c0.6x πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία).

Σε σχετική βάση οι μη χρηματοπιστωτικές εισηγμένες διαπραγματεύονται με έκπτωση 25% σε όρους EV/EBITDA έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους. Το discount στις τράπεζες, ταυτόχρονα, έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 20%.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η χρηματιστηριακή διαπιστώνει ότι μετά το καλοκαιρινό ράλι (+11% από τα χαμηλά του Ιουνίου), το «χάσμα» στις αποδόσεις μεταξύ των μη τραπεζικών μετοχών και των κρατικών ομολόγων έχει συρρικνωθεί κάτω του 6%. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι εν λόγω επίπεδο τιμών έχει αποτιμήσει τον κίνδυνο μιας ήπιας ύφεσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να εκτιμά ότι η αγορά θα δυσκολευτεί να βρει «πάτο», λόγω του καθοδικού κινδύνου των εκτιμήσεων (ειδικά λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης).

Τέλος, η Eurobank Equities σημειώνει πως ο πολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Αν και στο παρελθόν είχε εκτιμήσει πως το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα ήταν πιθανότατα μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, το σενάριο αυτό παρουσιάζει πλέον ρωγμές.

ελληνικές μετοχέςΧρηματιστήριο ΑθηνώνΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗαποτιμήσειςΟΠΑΠMotor OilMYTILINEOS
Keywords
Τυχαία Θέματα