ElvalHalcor: Καταλύτες επιτυχίας η ευελιξία και το διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο

Ανθεκτικότητα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον κατάφερε να επιδείξει η ElvalHalcor κατά το α’ εξάμηνο του 2023, αντιμετωπίζοντας την υποχώρηση της ζήτησης στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας με ισχυρή οργανική κερδοφορία, αλλά και μείωση του καθαρού δανεισμού.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η εταιρεία του ομίλου Viohalco, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η ασθενική ζήτηση στις περισσότερες αγορές σε σύγκριση με την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση του α’ εξαμήνου

του 2022 έφεραν ήπια μείωση των επιδόσεων σε ετήσια βάση, κρατώντας ωστόσο ασφαλείς αποστάσεις από το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η οργανική κερδοφορία ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση του καθαρού χρέους. Η μείωση αυτή οφείλεται στη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και στον περιορισμό των επενδυτικών δαπανών, γεγονός που αποτυπώνεται και στον λόγο net debt προς a-EBITDA, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 3.7x από 4.3x το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όπως είπε ο Σπύρος Κοκκόλης, διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της ElvalHalcor, η εταιρεία εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις πιο κερδοφόρες αγορές και βασίζεται στην ευελιξία. «Καταφέρνουμε να πουλάμε σε όλες τις αγορές που έχουν υψηλή κερδοφορία, ειδικά όταν πέφτουν άλλες αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά με αφορμή σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ElvalHalcor σε αναλυτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί έναν από τους τρόπους, με τους οποίους η εταιρεία κατάφερε φέτος να μην χάσει μεγάλο μέρος της βιομηχανικής προστιθέμενης αξίας στον τομέα του αλουμινίου. «Η γενική μας στρατηγική είναι να αναπτυσσόμαστε στον τομέα των συσκευασιών (packaging), αλλά πάντοτε κοιτάζουμε να αναπτυσσόμαστε και σε άλλους κλάδους», διευκρίνισε ο Chief Financial Officer (CFO) της ElvalHalcor.

Στόχος, όπως επισημαίνει, είναι «να μην ξεφεύγουμε από τους υπόλοιπους τομείς και να προσπαθούμε πάντα να μπαίνουμε σε πιο κερδοφόρα τμήματα της αγοράς». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο χαλκός αναμένεται να έχει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση και τις πωλήσεις το επόμενο διάστημα.

Megatrends και προοπτικές

Η ElvalHalcor αναφέρει στην οικονομική της έκθεση πως τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, ο διεθνής προσανατολισμός των πωλήσεών της, οι επενδύσεις και η υψηλή τεχνολογία που διαθέτει σε συνδυασμό με το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο που είναι εναρμονισμένο με το πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) για τη μετάβαση στη κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, της δίνουν την δυνατότητα να μπορέσει να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί αμετάβλητη τη μακροχρόνια στρατηγική επέκτασής της μέσω της αύξησης των εξαγωγών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφορικά με τις προοπτικές, η ElvalHalcor σημειώνει: Το α’ εξάμηνο του 2023 ήταν εντελώς διαφορετικό σε ό,τι αφορά τις συνθήκες, προοπτικές και δυσκολίες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η αύξηση των επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά μετά και την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Το β’ τρίμηνο του 2023, η ευρωζώνη γύρισε σε ελαφριά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων, δίχως όμως να υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για ανάκαμψη της ζήτησης, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για το κόστος ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες. Παρά τη γεωπολιτική κρίση, η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η υψηλή τεχνολογία και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, παράγοντες που της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων τάσεων (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, της τεχνολογικής εξέλιξης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δίνει στην ElvalHalcor τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην δυναμική αυτή και να διατηρήσει μακροχρόνια την ανοδική της πορεία, παρά τις όποιες πιθανές βραχυχρόνιες επιπτώσεις από περισσότερο κυκλικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται.

Σημειώνεται ότι η ElvalHalcor είναι κορυφαίος βιομηχανικός παραγωγός διεθνώς στον κλάδο του αλουμινίου και του χαλκού. Συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, μέσω της συγχώνευσης της Ελβάλ (Elval), μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες έλασης αλουμινίου παγκοσμίως και της Χαλκόρ (Halcor) του μεγαλύτερου παραγωγού σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη. Διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση με 12 εργοστασιακές μονάδες, εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες και δραστηριοποιείται σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές, όπως οι παρακάτω: αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγική βιομηχανία, συσκευασία, ενέργεια και δίκτυα διανομής, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιομηχανικές εφαρμογές, θέρμανση, εξαερισμός, ψύξη και κλιματισμός (HVAC&R), δόμηση και κατασκευές.

Αριστοτέλης Παππάς

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡΣΠΥΡΟΣ ΚΟΚΚΟΛΗΣmegatrendsοργανική κερδοφορίαΜΕΙΩΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥPACKAGING
Keywords
Αναζητήσεις
elvalhalcor-katalytes-epitychias-i-evelixia-kai-to-diaforopoiimeno-proiontiko-chartofylakio.htm
Τυχαία Θέματα