COVID,κλιματική αλλαγή,συρράξεις: Κυρίαρχη η πείνα στον κόσμο το 2020

10:09 9/7/2021 - Πηγή: Reporter

Σε τρομακτικό βαθμό επιδεινώθηκε η πείνα στον κόσμο το 2020, λόγω πληθώρας παραγόντων, με εξαπλάσιο αριθμό ανθρώπων να βρίσκονται πλέον «σε συνθήκες σχεδόν λιμού», σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Πρόκειται για πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Στο σύνολό τους, 155 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν διατροφική ανασφάλεια, δηλαδή δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα τροφής. Ο αριθμός αυτός είναι «ίσος με τον πληθυσμό της Γαλλίας,

της Γερμανίας και του Βελγίου μαζί» κι είναι αυξημένος κατά 20 εκατομμύρια συγκριτικά με το 2019.

Αιτία, το «εκρηκτικό κοκτέιλ» που δημιούργησαν «οι ένοπλες συρράξεις, η πανδημία του νέου κορονοϊού και η κλιματική αλλαγή»· εάν δεν αναληφθεί «άμεσα δράση», ως το τέλος της χρονιάς θα πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό. Ο αριθμός είναι «υψηλότερο από αυτόν της τρέχουσας θνητότητας» της COVID-19, που είναι «επτά άνθρωποι (νεκροί) το λεπτό», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Παρά ταύτα, οι ένοπλες συρράξεις παραμένουν «η κύρια αιτία του λιμού αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία», ώθησαν «πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε συνθήκες που προσιδιάζουν σε λιμό, δηλαδή εξαπλάσιους» από ό,τι το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Μεταξύ των εστιών ακραίου λιμού που κατονομάζει η οργάνωση, το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η περιοχή του Σαχέλ στη δυτική Αφρική, το Νότιο Σουδάν και η Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων είδαν την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο το 2020.

«Βλέπουμε σήμερα τη μια κρίση πάνω στην άλλη: ατελείωτες ένοπλες συρράξεις, τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την κλιματική κρίση, που έχει αρχίσει να επιταχύνεται με τρελό ρυθμό» – συνδυασμό «ο οποίος ώθησε πάνω από 520.000 ανθρώπους σε καταστροφική κατάσταση λιμού», επισήμανε η Ελέν Μποτρό, αρμόδια για ζητήματα διατροφικής ασφάλειας και γεωργίας στο παράρτημα της Όξφαμ στη Γαλλία.

Μεταξύ των 155 εκατ. προσώπων που αντιμετωπίζουν κατάσταση διατροφικής κρίσης, οι δύο στους τρεις ζουν σε χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι ή εκτυλίσσονται συγκρούσεις.

Σε αυτό συμπληρώνεται «ο τεράστιος αντίκτυπος» των οικονομικών σοκ «που επιτάθηκαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού και την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης», με αποτέλεσμα «δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον» να είναι αντιμέτωποι με «την πείνα».

Παράλληλα, εν μέσω, μαζικής ανεργίας, τα προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων και στις αλυσίδες εφοδιασμού «προκάλεσαν αύξηση κατά 40% των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια», επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Όξφαμ κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις «να χρηματοδοτήσουν» την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα και να υποστηρίξουν τη δημιουργία «παγκόσμιου ταμείου αφιερωμένου στην κοινωνική πρόνοια», ώστε να εξασφαλιστεί «ανθρωπιστική πρόσβαση σε εμπόλεμες ζώνες» και «να μη χρησιμοποιείται πλέον η πείνα σαν πολεμικό όπλο».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα τη δική της έκθεση για την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα.

πείναCOVIDκλιματική αλλαγή
Keywords
Τυχαία Θέματα