COSMOTE: «Ποντάρει» στις έξυπνες πόλεις- Στρατηγική, προκλήσεις και νέες λύσεις

Εξειδικευμένες λύσεις ευφυών πόλεων, που μπορούν να παραμετροποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε δήμου, παρέχει ο όμιλος ΟΤΕ. Έχοντας υλοποιήσει σύνθετες και αξιόπιστες λύσεις Smart Cities σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να βοηθήσει στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.

Μιλώντας στην έκθεση «Smart Cities Expo

& Conferences», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16-17 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο ICT Senior Specialist Smart Cities της COSMOTE, Γιώργος Ανδρέου και η ICT Smart Cities Sales Specialist της COSMOTE, Αντωνία Καραγιάννη, παρουσίασαν την στρατηγική που ακολουθεί ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος στο ζήτημα των ευφυών πόλεων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους δήμους και τις περιφέρειες, η COSMOTE έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα λύσεων και προτάσεων για τον μετασχηματισμό των έξυπνων πόλεων. Βασιζόμενη στις κατάλληλες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τα δίκτυα NB IoT (Narrowband Internet of Things), WiFi, 4G, 5G, κάτι το οποίο ο ΟΤΕ γνωρίζει πάρα πολύ καλά γιατί είναι μέρος του «DNA» του, δημιουργεί το βασικό δομικό στοιχείο πάνω στο οποίο στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία των λύσεων έξυπνων πόλεων.

Στο πλαίσιο αυτό τα έργα, που έχει υλοποιήσει και προτείνει, αφορούν:

την έξυπνη διαχείριση και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμούτην έξυπνη διαχείριση των απορριμμάτωντην υλοποίηση συστήματος έξυπνης ελεγχόμενης στάθμευσηςτη δημιουργία συστημάτων έξυπνης διαχείρισης υδάτινων πόρων, έξυπνης άρδευσης και διαχείρισης αστικού πρασίνουτην υλοποίηση λύσεων για ενεργειακή διαχείριση κτιρίωντην προμήθεια έξυπνων συστημάτων διαχείρισης και ενημέρωσης κυκλοφορίαςτην εγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης περιβαλλοντολογικών παραμέτρωντη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας κτιρίων και δημοτικών υποδομώνέξυπνες λύσεις για τη διαχείριση της αστικής κοινωνίαςτην εγκατάσταση λύσεων έξυπνου αστικού εξοπλισμού

Για την ενιαία διαχείριση, συλλογή και αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται από τις παραπάνω λύσεις, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, η COSMOTE προσφέρει και υλοποιεί μια κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων ευφυών πόλεων, την «Smart Cities Platform».

Παράλληλα, αναπτύσσει έργα και λύσεις σε νέους πυλώνες, αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις και επιλύοντας επιπλέον ανάγκες. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η λύση «Smart Marinas». Δεδομένου ότι η μαρίνα ή το λιμάνι μπορεί να θεωρηθεί στην πράξη μια πολύ μικρή πόλη σε κλίμακα, αυτό σημαίνει ότι οι έξυπνες λύσεις έχουν άμεση εφαρμογή σε αυτές τις μικρές περιοχές και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αλληλοεξαρτώμενες.

Ειδικότερα, η COSMOTE εφαρμόζει λύσεις για:

διαχείριση κυκλοφορίας και κράτηση θέσεων ελλιμενισμού των σκαφώνενεργειακή διαχείριση φωτισμούέξυπνη διαχείριση απορριμμάτωνέξυπνη διαχείριση ενέργειας και νερού των σκαφώνεγκατάσταση αισθητήρων παρακολούθησης περιβαλλοντολογικών παραμέτρωνυλοποίηση WiFi και εγκατάσταση έξυπνου αστικού εξοπλισμού

Επιπλέον, έχει σχεδιάσει λύσεις σχετικές με το «κομμάτι» της πολιτικής προστασίας, τις οποίες διαχωρίζει σε δύο βασικές κατηγορίες:

λύσεις σχετικές με το υγειονομικό «κομμάτι», όπως π.χ. την αποφυγή συνωστισμού και καταγραφή επισκεπτών σε κλειστούς χώρους, την εγκατάσταση εξοπλισμού για απομακρυσμένη ανέπαφη μέτρηση θερμοκρασίας, την υλοποίηση πλατφόρμας για παρακολούθηση των μολυσματικών ομάδων καιλύσεις σχετικές με τα περιβαλλοντολογικά συμβάντα, όπως δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, π.χ. σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, διαχείρισης έκτακτων συμβάντων, πλατφόρμες για την ανάλυση δεδομένων που θα διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων

Όπως ανέφερε η κα. Καραγιάννη, η COSMOTE έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στο «κομμάτι» των έξυπνων πόλεων και όχι μόνο. Ένας στρατηγικός συνδυασμός εμπειρογνωμοσύνης, τεχνογνωσίας στη διαχείριση μεγάλων έργων, σταθερό οικοσύστημα συνεργατών, μαζί με τις κατάλληλες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και δίκτυα, είναι στοιχεία που εξασφαλίζουν τη σωστή εκτέλεση των έργων.

Τέλος, ο όμιλος ΟΤΕ έχει καταφέρει να υλοποιήσει με επιτυχία πλήθος έργων αυτοδιοίκησης σε όλη την ελληνική επικράτεια από το 2015 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το έργο στα Χανιά για την έξυπνη στάθμευση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, η έξυπνη διαχείριση υδάτων στη Μονεμβασιά και το σύστημα της έξυπνης διαχείρισης της κίνησης στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας.

Αριστοτέλης Παππάς

SMART CITIES EXPO &CONFERENCESΌμιλος ΟΤΕΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΨηφιακός μετασχηματισμόςΕΥΦΥΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣNB IOT
Keywords
Αναζητήσεις
cosmote-pontarei-stis-exypnes-poleis--stratigiki-prokliseis-kai-nees-lyseis.htm
Τυχαία Θέματα