Burnout: Οδηγίες σε managers– Πώς να μην εξουθενώσετε τους εργαζόμενους

H εξουθένωση παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ. Κοντά στο 49% των Αμερικανών εργαζομένων παραδέχθηκαν ότι νιώθουν εξουθενωμένοι στη δουλειά, σύμφωνα με μια έρευνα του Joblist που πήρε ως δείγμα τις απαντήσεις 18,911 εργαζόμενων. Από γενιά σε γενιά οι millenials είναι εκείνοι που καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξουθένωσης, ύψους 59%.

Και ενώ πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το φαινόμενο όπως η υπερεργασία ή το κλίμα έντασης μεταξύ των συναδέλφων,

οι managers μπορούν να συνεισφέρουν εν μέρει στο να γίνει η ζωή των εργαζομένων λιγότερο αγχωτική.

Θα μείνετε έκπληκτοι με τον αριθμό εκείνων που μπορούν να δείξουν ανοχή αν νιώσουν ότι ο προιστάμενός τους δείχνει κατανόηση και είναι στο πλευρό τους, υποστηρίζει η Phoebe Gavin, career coach και executive director of talent and development στο vox.com.

Παρακάτω είναι μερικοί από τους τρόπους που οι ειδικοί προτείνουν στους Managers για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αποφύγουν την εξουθένωση.

H ομάδα σου χρειάζεται να ακούει ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι

Όλα ξεκινούν με την ψυχολογική ασφάλεια, ισχυρίζεται η Gavin.

H ψυχολογική ασφάλεια περιγράφεται ως ένα εργασιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι κάποιος τους ακούει, είτε εκφράζουν ανησυχίες είτε ιδέες. Είναι ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο γνωρίζουν ότι ότιδήποτε και να πουν μετράει.

Η Gavin προτείνει τρεις τρόπους για να γίνει αυτό εφικτό:

Γίνε επιλεκτικά ευάλωτος με το να μοιράζεσαι δυσκολίες τις οποίες κλήθηκες να αντιμετωπίσεις στην καριέρα σου, όπως το να τύχεις σε σκληρό αφεντικό, λάθη που έκανες στη δουλειά και πως τα διόρθωσες, ή ακόμα και το να μοιράζεσαι τις νύχτες που έμεινες άυπνος από το άγχος σου.

Αυτό που έχουν ανάγκη να ακούσουν είναι ότι κάτι πήγε στραβά, ότι δεν έχεις όλες τις απαντήσεις, ότι κάνεις λάθη, ότι είσαι και εσύ άνθρωπος με τα σκαμπανεβάσματά του, έτσι ώστε να νιώθουν ότι είναι φυσιολογικές και για τους ίδιους αυτές οι καταστάσεις.

Να κάνετε συχνές προσωπικές συναντήσεις. Τα μέλη της ομάδας σου πρέπει να νιώθουν ότι τους βάζεις σε προτεραιότητα και ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να βρίσκεις χρόνο για αυτούς. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το πλήθος των εργαζομένων και από το πρόγραμμά σου, ωστόσο μπορεί να γίνεται για μια ώρα κάθε βδομάδα, ένα μισάωρο κάθε δεύτερη εβδομάδα, ή εν πάση περιπτώσει ότι δουλεύει. Εξασφαλίστε κατά την διάρκεια των συναντήσεών σας ότι θα είστε 100% αφοσιωμένοι σε εκείνους και δεν θα ασχολείστε με οτιδήποτε άλλο.

Να τους ζητάτε επιτακτικά να λένε τη γνώμη τους. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών σας, κάντε ερωτήσεις όπως: Πως σου φαίνεται η δουλειά;Πως σου φαίνεται η ομάδα μας; Πως σου φαίνεται ο εργασιακός μας χώρος; Πως σου φαίνομαι εγώ ως προϊστάμενος. Το να βάζεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία να παίρνει άμεσες απαντήσεις και πληροφορίες σε κάνει να κατανοείς πόσο ατσαλωμένη είναι η ομάδα σου στην πραγματικότητα. Σου δίνει την ευκαιρία να καταλάβεις τι ζητήματα αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενοι σου και έτσι μπορείς να δεις πως θα τους κάνεις τη ζωή πιο εύκολη. Θυμήσου επίσης πάντα να τους ευχαριστείς για το ότι μοιράστηκαν τη γνώμη τους.

Αν η ομάδα σου δε νιώθει ψυχολογικά ασφαλής τότε δε θα μοιραστούν με τους managers τους το οτιδήποτε τους απασχολεί και έτσι δε θα έχετε την ικανότητα να επιλύσετε οποιοδήποτε θέμα τους οδηγεί στην εξουθένωση.

Να είσαι ικανός να διαχειρίζεσαι και τα καλά και τα στραβά

Πέρα από το να χτίσετε εκείνη τη σχέση με τους εργαζόμενους που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται μαζί σας πράγματα που τους αγχώνουν ή δεν πάνε καλά, είναι εξίσου σημαντικό να χτίσετε μια σχέση και με τους δικούς σας προϊσταμένους, ώστε να μπορείτε να αναφέρετε την πορεία της ομάδας σας.

Κάποια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενοί σας ξεπερνούν τις δικές σας δυνατότητες και αρμοδιότητες, επομένως το να τα μοιράζεστε με το αφεντικό σας θα το κάνει ευκολότερο να βρείτε λύσεις σε αυτά. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό με το να κάνετε συχνότερη ενημέρωση για την πορεία της ομάδας σας.

Βρείτε λύσεις που ωφελούν την επιχείρηση

Όταν ένας από τους υφιστάμενούς σας παρουσιάζει ένα πρόβλημα που είναι εκτός της σφαίρας επιρροής σας τότε εξασφαλίστε ότι θα απευθυνθείτε με λύσεις στο αφεντικό σας.

Υποθέστε ότι ο υφιστάμενό σας νιώθει παραφορτωμένος γιατί οι ασχολίες τους κανονικά θα έπρεπε να διεκπεραιώνοντα από παραπάνω από ένα άτομα. Προσπαθήστε να πείτε κάτι που θα είναι μεστό, όπως το «Δεν γίνεται να δουλέψουμε σκληρότερα από ότι ήδη κάνουμε», λέει η Vicky Salemi, career expert στο monster: Να μία λύση : Δεν έχουμε πολύ προσωπικό. Χρειαζόμαστε κεφάλαιο. Μέχρι να εξευρεθεί αυτό μπορείς να μου δανείσεις ανθρώπους;

Το κλειδί είναι να μπορείς να το μεταφράσεις ως ένα πρόβλημα τους οποίου η λύση θα ωφελεί τα στρατηγικά ενδιαφέροντα της επιχείρησης, λέει η Gavin.

Aνεξάρτητα από το πως νιώθεις εσύ σχετικά με την πιθανή εξουθένωση των υφιστάμενών σου, το αφεντικό σου πιθανά θα ενδιαφέρεται λιγότερο για αυτό σε σχέση με το πως αποδίδουν. Γνωστοποίησε στο αφεντικό σου ότι το να έχεις περισσότερους από έναν που μπορεί να μοιραστεί τον φόρτο εργασίας σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο, πράγμα που αφήνει περισσότερο χρόνο για νέα projects.

Όταν μιλάμε για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξουθένωση που δεν περνάνε από τα χέρια σου, πιθανά δε θα μπορέσεις να τα λύσεις αμέσως. Στο επόμενο τετ α τετ σας ενημερώστε τους, ότι κάνεις ότι μπορείς για να λύσεις το ζήτημα και σύντομα θα μπορέσεις να τους προτείνεις μια λύση.

Η ομάδα σας θα σας δώσει εμπιστοσύνη αν πιστέψουν πραγματικά ότι δουλεύετε όπως και εκείνοι, λέει η Gavin. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να τους λύσεις το πρόβλημα την ίδια μέρα.

Από τη στιγμή που θα πετύχετε να σας ανοιχτούν, να θεωρήσουν ότι εισακούγονται και ότι προσπαθείτε να κάνετε τα πράγματα καλύτερα, τότε θα σας εμπιστευτούν ότι κάνετε για να τους βοηθήσετε με μια πιθανή εξουθένωση.

BURNOUTmanagersμάνατζερεργαζόμενοικούραση
Keywords
Τυχαία Θέματα