Bloomberg: Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σημαντικά ερωτήματα για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων εγείρει η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στην ομιλία της πριν λίγες ημέρες απέφυγε να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματα της τράπεζας.

Αν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε πως ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, δεν αναφέρθηκε στις πιθανές

αποφάσεις της 14ης Σεπτεμβρίου. Στον αντίποδα, ο Τζερόμ Πάουελ υπέδειξε πως τα επιτόκια της Fed θα παραμείνουν αυξημένα και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου παραμένει στο 50%, αλλά η ΕΚΤ, από την πλευρά της, με το βλέμμα στραμμένο προς τον δομικό πληθωρισμό, θα προχωρήσει σε αύξηση», αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg.

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις αυτές, ο αναλυτής της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ και η ομάδα του αύξησαν τις πιθανότητες μίας τέτοιας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ από το 40% στο 60%.

Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

«Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σχετικά υψηλός, χωρίς να υποδεικνύει ξεκάθαρη πτωτική τάση», ανέφερε πάντως το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, προσθέτοντας πως «προσωπικά θα επέλεγα περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων».

Παρόμοια ήταν και η άποψη του επικεφαλής της Bundesdbank, Γιοακίμ Νάγκελ, ο οποίος υποστήριξε πως «υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα μέχρι την σταθεροποίηση των τιμών. Είναι πολύ νωρίς για να αναλογιστούμε παύση».

Σε αντίθεση με τις απόψεις αυτές, ο Πορτογάλος ομόλογός τους, Μάριο Σεντένο, υποστήριξε πως «ο κίνδυνος των υψηλών επιτοκίων τον οποίο είχαμε προβλέψει τον Ιούνιο έχει, πια, γίνει πραγματικότητα».

ΕΚΤεπιτόκιαΚριστίν Λαγκάρντ
Keywords
Αναζητήσεις
bloomberg-ti-provlepoun-oi-oikonomologoi-gia-ta-epitokia-tis-ekt.htm
Τυχαία Θέματα