Bloomberg: Η εξάρτηση της Ευρώπης από LNG δεν είναι αναπόφευκτη

Στην αυξανόμενη εξάρτηση από εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, όπως το LNG, έχει οδηγηθεί η Γηραιά Ήπειρος στον απόηχο της απεξάρτησης της από τη ρωσική ενέργεια.

Ωστόσο, μια νέα έκθεση της BP, την οποία και επικαλείται το Bloomberg, υποστηρίζει ότι «ο βαθμός στον οποίο η απώλεια των εξαγωγών του ρωσικού αγωγού οδηγεί την ΕΕ να προμηθεύεται εναλλακτικές προμήθειες

φυσικού αερίου εξαρτάται από το πόσο επιτυχής είναι η πολιτική μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο».

Ειδικότερα, ο πετρελαϊκός κολοσσός στο Energy Outlook 2023, κάνει λόγο για το LNG, το οποίο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποτελέσει ένα καύσιμο ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.

Τα αποθέματα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ο λόγος που τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν μείνει ζεστά και φωτισμένα και οι τιμές της ενέργειας έχουν καταγράψει πτώση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μάλιστα, εάν η Ευρώπη συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, τότε μέχρι το 2030 θα εισαγάγει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου κάθε χρόνο, μια αύξηση περίπου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από το 2019, σύμφωνα με την BP.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η έκθεση της BP, ταχύτερα κέρδη στην ενεργειακή απόδοση και ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2030 θα είναι περίπου 50% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

«Η μείωση της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από την απώλεια των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υποδηλώνοντας ότι το επίπεδο των εισαγωγών LNG που απαιτείται για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ το 2030 θα είναι χαμηλότερο από το 2019», υποστηρίζει.

LNGΕυρώπηεξάρτηση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Bloomberg, Ευρώπης, LNG,Bloomberg, evropis, LNG