Apple και Google απειλούνται με βαριά πρόστιμα από την ΕΕ

Η Apple και η Google πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με πλήρεις έρευνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τον νέο νόμο που περιορίζει τη δύναμη των Big Tech, ανοίγοντας τον δρόμο και για επιβολή υψηλών προστίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανακοινώσει σχετικές έρευνες, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Στο επίκεντρο της ΕΕ θα βρεθούν οι νέες χρεώσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις της Apple και της Google για τα app store. Η πρόταση της Meta Platforms για μηνιαία χρέωση στους χρήστες για πρόσβαση στο Facebook και το Instagram θα μπορούσε, επίσης, να προκαλέσει τον έλεγχο από την ΕΕ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν έως και 3,8% την Πέμπτη, ενώ η Alphabet, μητρική της Google, υποχώρησε 0,9%.

Ο εντονότερος έλεγχος της ΕΕ κατά της Apple έρχεται στον απόηχο της μήνυσης που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 16 γενικοί εισαγγελείς εναντίον της εταιρείας, κατηγορώντας την για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και παρεμπόδιση των ανταγωνιστών, ως προς την πρόσβαση στις δυνατότητες και το λογισμικό των δημοφιλών συσκευών της.

Ο νόμος DMA προβλέπει βαριά πρόστιμα, έως και 10% επί των συνολικών ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας και έως 20% για εταιρείες που υποτροπιάζουν. Μετά την έναρξη επίσημων ερευνών, οι ρυθμιστικές αρχές στοχεύουν στην έκδοση τελικής απόφασης εντός 12 μηνών.

Η Apple, με φρέσκο πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην πλάτη της από την ΕΕ, καθώς απέκλειε την ενημέρωση χρηστών όσον αφορά προσφορές από εφαρμογές streaming μουσικής, βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε πλήρη ισχύ ο DMA, στις 7 Μαρτίου.

Το Spotify, που έκανε την πρώτη καταγγελία, είπε ότι οι προτάσεις της Apple για την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων στους προγραμματιστές ήταν «απαράδεκτες» και ζήτησε συνάντηση με την επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η Apple είχε δεχτεί την κατάργηση της προμήθειας 30% που είχε επιβάλει, αλλά πρόσθεσε νέες χρεώσεις.

#ΕΕ #πρόστιμα #Apple #Google #DMA
Keywords
Αναζητήσεις
apple-kai-google-apeilountai-me-varia-prostima-apo-tin-ee.htm
Τυχαία Θέματα