ACS: Επενδύσεις 50+ εκατ. ευρώ με επίκεντρο το last mile

Το μακροπρόθεσμο επενδυτικό της πλάνο, το οποίο αθροιστικά θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ σε «βάθος» πενταετίας, «ξεδίπλωσε» η διοίκηση της ACS Courier, εταιρείας - βραχίονα στον χώρο των ταχυμεταφορών που ανήκει στον όμιλο Quest. Το παραπάνω ποσό αναμένεται να κατευθυνθεί στο last mile (περί τα 15 εκατ. ευρώ), την αναβάθμιση των υφιστάμενων καταστημάτων, την ανάπτυξη mini hubs, αλλά και στα ηλεκτρικά οχήματα,

με στόχο τη δημιουργία ενός στόλου από 200 «πράσινα» αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου κέντρου διαλογής στο Αιγάλεω, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ACS και CEO του Ομίλου Quest, κ. Απόστολος Γεωργαντζής, ο Γενικός Διευθυντής της ACS, κ. Κώστας Μενεγάκης και η Operations & Business Development Director (Διευθύντρια Λειτουργίας και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης) της ACS, κα. Ντέμη Βοσδαγαλή, δήλωσαν πως η συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 50 εκατ. ευρώ (σ.σ. όσο και οι επενδύσεις που δρομολογούνται), έχει να κάνει με την «καρδιά» της εταιρείας. «Το νέο κέντρο διαλογής αποτελεί επένδυση που θα προσδώσει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», είπαν χαρακτηριστικά.

Η ACS έχει ηγετικό ρόλο στις ελληνικές ταχυμεταφορές, σε μία αγορά που έχει ξεπεράσει συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ σε τζίρο. Σύμφωνα με τη διοικητική ομάδα της εταιρείας, ο τζίρος της ACS «αγγίζει» τα 140 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με σχεδόν 25% σε μερίδιο αγοράς (φτάνει το 35% λαμβάνοντας υπόψη και τις παραδόσεις προς το εξωτερικό). Ωστόσο, δήλωσαν πως «έχουμε να καλύψουμε σημαντικό έδαφος σε σχέση με το ποιο είναι το penetration (διείσδυση) του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου στην ευρωπαϊκή αγορά». Παράλληλα, η εταιρεία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγορών, τονίζοντας ότι είναι κάτι που κοιτά συστηματικά την τελευταία 10ετία.

Με το last mile να βρίσκεται στον «πυρήνα» του επενδυτικού σχεδίου, τα lockers (θυρίδες αυτόματης παράδοσης παραγγελιών) γίνονται νέα κανονικότητα και εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα σημεία στην ελληνική επικράτεια. Με την πανδημία η εγχώρια αγορά έγινε πιο ώριμη ώστε να τα δεχθεί, με αποτέλεσμα η ACS να έχει προμηθευτεί ήδη 250 lockers και περιμένει άλλα 200, με στόχο τα 1.000 για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, πηγές της εταιρείας έκαναν λόγο για ένα άκρως δυναμικό ντεμπούτο των smart lockers φέτος στη νησιωτική Ελλάδα.

«Τρέχει» με ανάπτυξη 10-15%

Θετικοί είναι οι ρυθμοί που καταγράφονται σε πωλήσεις και κερδοφορία, με την ανάπτυξη να φτάνει στο 10-15% φέτος, υπό κανονικές συνθήκες. «Πολλοί κλάδοι της λιανικής παρουσιάζουν συμπίεση. Αν αυτό εξομαλυνθεί, τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα», ανέφεραν τα στελέχη της ACS. Μάλιστα, κάνουν πρόβλεψη για ανάπτυξη 15% και άνω τα επόμενα χρόνια, στοχεύοντας στην προσέγγιση επιπέδων που παρατηρούνται σε ανεπτυγμένες αγορές. Σημειωτέον πως καταγράφεται ανάπτυξη 20-25% στην Ευρώπη, 30-35% στην Βρετανία και 50% στην Κίνα, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο event της Πέμπτης (19/10).

Κάνοντας μία σκιαγράφηση της αγοράς των ταχυμεταφορών, τα στελέχη εξήγησαν πως χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, σε domestic (περίπου τα 2/3 για την ACS) και international (το υπόλοιπο 1/3). «Είμαστε κυρίως ανταγωνιστές στο domestic και συνεργάτες στο international», δήλωσαν. «Συνεργαζόμαστε με πάρα πολλούς τοπικούς και διεθνείς “παίκτες”. Οι μεγάλοι πελάτες γίνονται μεγαλύτεροι. Έχουμε πάνω από 20 πελάτες, οι οποίοι έχουν τζίρο που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγική ικανότητα του νέου logistics hub, η εταιρεία κινείται κατά μέσο όρο στο 20% του capacity (δυναμικότητα), ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρόκειται να είναι πλήρως λειτουργικό σε περίπου 15 χρόνια. Επόμενο «βήμα» η μείωση των χρόνων λειτουργίας των καταστημάτων, παράγοντας περισσότερο έργο από το κέντρο διαλογής προς τα εξωτερικά σημεία, παρά το αντίστροφο.

«Διαχειριζόμαστε πάρα πολλούς προορισμούς. Με τους αυτοματισμούς που έχουν προστεθεί, σταματήσαμε να μετακινούμε τους εργαζόμενους στις αποστολές.
Δηλαδή, δεν πάνε οι εργαζόμενοι στις αποστολές, αλλά οι αποστολές στους εργαζόμενους», σημείωσε η διοικητική ομάδα της ACS και πρόσθεσε: «Μπορούμε να διαχειριστούμε περισσότερο όγκο αποστολών με λιγότερους ανθρώπους. Στόχος μας η άνοδος των αποστολών με λιγότερο προσωπικό, η οποία θα φέρει βελτίωση στην ποιότητα των υπηρεσιών». Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως θα μειωθεί το προσωπικό, με την ACS να έχει κρατήσει όλους τους ανθρώπους της για να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι τις δυνατότητες των συστημάτων διαλογής της εταιρείας. Από τους 3.700 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, περίπου 600 άτομα απασχολούνται στις κεντρικές υπηρεσίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στα επιμέρους καταστήματα.

Το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων

Σε ερώτηση για τις ανατιμήσεις, η διοίκηση της εταιρείας μίλησε για κάποιες μικρές αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες οφείλονται καθαρά στις πληθωριστικές πιέσεις. «Με τις αυξήσεις αυτές καταφέρνουμε να γίνουμε βιώσιμοι και καλύπτουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι των εξόδων μας», διευκρίνισαν. Για το 2024 δεν έχουν προγραμματιστεί νέες αυξήσεις και σε περίπτωση που υλοποιηθούν, θα είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες, με τα στελέχη να κάνουν λόγο για αύξηση του κόστους κατά 23% για το προσωπικό και κατά 70-80% για τις μεταφορές.

Με αφορμή την πιλοτική πτήση αποστολής ιατροφαρμακευτικού υλικού με drone από την Κω προς την Ψέριμο τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε σχετική ερώτηση, με την διοίκηση της ACS να ξεκαθαρίζει πως υπάρχει ακόμα δρόμος. «Έχουμε κάποιες μελέτες για τα drones, έχουμε συμμετάσχει σε projects. Πρόκειται όμως για μια υπηρεσία που είναι ακόμα πολύ ακριβή, με υψηλό κόστος μεταφοράς. Πρέπει επίσης να υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων από πίσω. Είναι σε αρχικό στάδιο η λειτουργία των drones λόγω περιορισμών και κόστους», τόνισαν.

Το νέο κέντρο διαλογής της ACS έχει τεθεί σε λειτουργία από τα τέλη του 2021 στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις 36.000 τ.μ. επί της οδού Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω, με τα πιο σύγχρονα συστήματα διαλογής, παραγωγική δυνατότητα 50.000 αποστολών την ώρα, 16 εκατ. αποστολές post ημερησίως, φωτοβολταϊκή εγκατάσταση έως 1MW, 90 σημεία φορτοεκφόρτωσης φορτηγών και parking 240 θέσεων με πρόβλεψη για 100 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η παρέμβαση Χατζηδάκη

Παρών στην παρουσίαση του νέου κέντρου διαλογής ήταν και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό. Να δώσω συγχαρητήρια στην ACS και στον Όμιλο Quest για μια ακόμα θετική πρωτοβουλία και να πω ότι αυτή η επένδυση, που ωθεί και τον όμιλο προς τα μπρος, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι μια επένδυση που συνδέεται και συμβαδίζει με την τεχνολογία, έχει καλά νέα για όλους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Πρώτα απ’ όλα εννοείται για τους μετόχους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Δεύτερον, έχει καλά νέα για τους εργαζομένους, διότι κάνει πιο εύκολη τη δουλειά τους. Τους βοηθά να λειτουργήσουν σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον και μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και βεβαίως είναι καλό νέο για τους καταναλωτές. Διότι οι καταναλωτές θέλουν καλύτερες υπηρεσίες και τις θέλουν σε όλους τους τομείς και σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται οπουδήποτε».

«Επομένως, ο εκσυγχρονισμός των δραστηριοτήτων της ACS, μιας μεγάλης εταιρείας στο χώρο των courier, δεν αποβαίνει μόνο υπέρ του ομίλου, είτε με την έννοια των μετόχων είτε με την έννοια των εργαζομένων, αλλά αποβαίνει και υπέρ των καταναλωτών. Και υπό αυτή την έννοια, η πολιτεία δεν μπορεί παρά να χαιρετήσει αυτή την πρωτοβουλία», κατέληξε ο υπουργός.

Αριστοτέλης Παππάς

ACS COURIERQuest holdingsΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗΣΚΩΣΤΑΣ ΜΕΝΕΓΑΚΗΣΝΤΕΜΗ ΒΟΣΔΑΓΑΛΗταχυμεταφορέςLOCKERSανάπτυξηΚωστής Χατζηδάκης
Keywords
Αναζητήσεις
acs-ependyseis-50-ekat-evro-me-epikentro-to-last-mile.htm
Τυχαία Θέματα