Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το μέρισμα – Αντιδράσεις από συνταξιούχους

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματοςσυνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή 720 εκατομμυρίων ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών, την επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης στις συντάξεις για το διάστημα 1.1.2012 ως 30.6.2016 που εκτιμάται σε 315 εκατ.ευρώ, καθώς και την καταβολή

ποσού 360 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Πάντως, οιεξαγγελίες του πρωθυπουργού για μέρισμα στους συνταξιούχους έφεραν πλήθος αντιδράσεων. Κι αυτό, γιατί επί της ουσίας οι απόμαχοι της εργασίας θα λάβουν πίσω τις εισφορές υπέρ υγείας που παρανόμως τους παρακρατούνταν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θα είναι αυτοί που δεν θα…δουν καν το χρώμα του χρήματος.

Το συνολικό ποσό που θα επιστρέψει στους συνταξιούχους η Κυβέρνηση ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα ποσα αφορουν το χρονικό διάστημα από 1-6-2012 μέχρι 30-6-2016.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ενιαίου Δικτυου Συνταξιούχων, το οποίο με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα σοβαρό λάθος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του το Δίκτυο, οι «μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010», ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι θα επιστραφούν στους συνταξιούχους ποσά που παρακρατήθηκαν «το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2016».

Το Ενιαίο Δίκτυο προσθέτει ακόμη ότι πρέπει στις επιστροφές να συμπεριληφθεί «για όλο το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Ιουνίου του 2016 και η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στην οποία παρανόμως έχει γίνει κράτηση 4% και 6% , και η οποία παράνομα δεν υπολογίζεται στα οφειλόμενα προς επιστροφή ποσά».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΝΔΙΣΥ ζητά την επιστροφή όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τον Αύγουστο του 2010 με συνυπολογισμό της ΕΑΣ, θεωρώντας ότι με τις ανακοινώσεις η κυβέρνηση «κλέβει» δύο σχεδόν χρόνια παράνομα παρακρατηθέντα ποσά, ενώ παράλληλα μειώνει τα οφειλόμενα αφαιρώντας την ΕΑΣ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ειδικούς πάνω από 1,9 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε από 10 ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, καθώς η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν ανήκει στις κατηγορίες που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, την εξαίρεση πολλών συνταξιούχων από το κοινωνικό μέρισμα υπογράμμισε και ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM υπογράμισε ότι από το κοινωνικό μέρισμα θα εξαιρεθούν αρκετοί πολίτες λόγω των εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακών κριτηρίων που έθεσε ο πρωθυπουργός».

Αξιζει να υπογραμμιστεί οτι περίπου 1.100.000 απομαχοι της εργασίας θα λάβουν πολύ μικρότερα ποσά από 170 έως 590 ευρώ, ενώ σε περίπου 100.000 ατομα θα επιστραφούν ποσά απο 600 ευρώ και πάνω.

Συνταξιούχοι με απολαβές απο συντάξεις της τάξης των 1.200 ευρώ θα λάβουν επιστροφή 370 ευρώ, ενώ με ποσά ύψους 1.300 ευρώ θα δουν επιστροφή 450 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα