ΙΕΛΚΑ: Μειωμένο σε σχέση με πέρυσι το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Στα 82,33 ευρώ αναμένεται να φθάσει το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μειωμένο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ενώ η τελική αξία του καλαθιού είναι σχεδόν ίδια με το 2014, η αξία με τις τιμές προ ΦΠΑ είναι μειωμένη κατά 3%, καθώς ο αναλογών ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 22%. Ετσι, από το φετινό συνολικό κόστος των 82,33 ευρώ, τα 11,78 ευρώ αντιστοιχούν στον ΦΠΑ,

ενώ το 2014 ο ΦΠΑ ανερχόταν στα 9,92 ευρώ από τα 82,24 ευρώ του συνολικού κόστους.

Η έρευνα αφορά 21 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.). Συνολικά εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα σχεδόν 1 στα 2 προϊόντα που θα αγοραστεί θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια, όπως εκπτώσεις σε προϊόντα ή κατηγορίες, προσφορά επιπλέον προϊόντος, εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές για επόμενες αγορές και επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Από τις 21 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται στην έρευνα στις 13 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση, σε δυο υποκατηγορίες οι τιμές είναι αμετάβλητες και σε επτά οι τιμές παρουσιάζουν αύξηση. Οι τιμές των κρεάτων, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται ότι σε συνέχεια του έντονου ανταγωνισμού των προηγούμενων ετών θα παρουσιάσουν μείωση στις αρνιού και χοιρινού με την τιμή της γαλοπούλας να παραμένει σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2016. Οι διακυμάνσεις-αυξήσεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα οπωροκηπευτικά εκτιμάται ότι οφείλονται στις καιρικές συνθήκες του φετινού φθινοπώρου.

Η έρευνα βασίζεται σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ που πραγματοποιούν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψη τους για τις τιμές την εβδομάδα ως τα Χριστούγεννα. Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει και εξοικονομήσει μεσοσταθμικά περίπου 12% της αξίας των αγορών του. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι συνολικά η μείωση τιμών για τα προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συγκριτικά με τα μικρά σημεία πώλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα