Διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση στις δύο στοές του Αρσάκειου Μεγάρου

09:22 20/1/2018 - Πηγή: Dimosio

Διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας 10.000 τετραγωνικών μέτρων, στις ρημαγμένες πλέον εμπορικές στοές Αρσακείου – Ορφέως και Βιβλίου προκήρηξε η «Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία – Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία». Πρόκειται για τις δύο στοές του Αρσάκειου Μεγάρου που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου του Δήμου Αθηναίων.

Τα περισσότερα καταστήματα

τόσο στη Στοά του Βιβλίου, όσο και στη Στοά Αρσακείου – Ορφέως είναι πλέον άδεια καθώς από τους περίπου 65 χώρους που λειτουργούσαν στο παρελθόν σήμερα είναι μισθωμένοι μόλις οι 16. Σύμβουλος της διαδικασίας έχει αναλάβει η εταιρεία NAI Hellas με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την Τετάρτη 18 Απριλίου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν σχέδιο συνολικής ανάπτυξης και αξιοποίησης των δύο στοών, παράλληλα με την υποβολή των οικονομικών προσφορών τους. Σημειώνεται πως Ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτήριο και το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως διατηρητέο μνημείο.

Οπως υπενθυμίζεται και στη σχετική πρόσκληση, το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846 (όταν κτίσθηκε το πρώτο κτήριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου) έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτηριακό συγκρότημα κατελάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή. Το μέγαρο αυτό στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό. Κατά τα επόμενα χρόνια το μέγαρο στέγασε το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών. Τα δικαστήρια αποχώρησαν από αυτό περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Keywords
Τυχαία Θέματα