Τα περίεργα … στο ΙΙΒΕΑΑ με το Λουκά Παπαδήμο

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Αρκετά… περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο Ίδρυμα Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Καταστάσεις που βάζουν φρένο στην ομαλή λειτουργία του σημαντικού Ιδρύματος, ενώ αφήνουν σκιές για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται από τον πρόεδρό του, πρώην πρωθυπουργό.

Αυτό αποτυπώθηκε έμπρακτα σε πρόσφατο έλεγχο-αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική επιτροπή ορισμένη από

το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, η οποία βαθμολόγησε το Ίδρυμα πολύ χαμηλά.

Προηγουμένως, όπως μαθαίνουμε, διαχειριστικός έλεγχος που διεξήχθη από ελεγκτές τους οποίους όρισε το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από καταγγελίες για υπέρογκους μισθούς ερευνητών, διαπίστωσε παραβάσεις και αποφάσισε τελεσίδικα την αναδρομική επιστροφή μεγάλου χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως καταβεβληθέντος.

Τελευταίο κρούσμα της προβληματικής λειτουργίας του Ιδρύματος είναι η προ ολίγων ημερών παραίτηση του επιστημονικού διευθυντή Νίκου Κυρπίδη, κορυφαίου βιολόγου και ερευνητή, διευθυντή στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley των ΗΠΑ, ο οποίος βίωσε από «πρώτο χέρι» τις παθογένειες του ελληνικού κράτους.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την προκήρυξη της εν λόγω θέσης, αποφάσισε να επαναπατριστεί και να συμβάλει στην προσπάθεια ενίσχυσης του brain gain στις βιοεπιστήμες. Υπερτέρησε των δύο άλλων συνυποψηφίων του και τελικά ανέλαβε επισήμως τη θέση τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο έκρινε αναγκαίο να διεκδικήσει αρμοδιότητες ανάλογες με αυτές ενός διευθύνοντος συμβούλου. Έτσι, θα είχε την ευελιξία γρήγορων αποφάσεων και θα ελεγχόταν από το Δ.Σ. στο επίπεδο της συνολικής στρατηγικής του Ιδρύματος και του προϋπολογισμού.

Ενώ όμως είχε κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να αναδιοργανώσει το Ίδρυμα, οι προσπάθειες να πείσει για την ορθότητα της παραπάνω πρότασής του τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Ιδρύματος απέβησαν άκαρπες.

«Οι συνομιλητές μου παρέμειναν άκαμπτοι», δήλωσε (στην Καθημερινή) και αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του, διαβλέποντας αδυναμία υλοποίησης του στόχου του. Σε μία ακόμα περίπτωση, η πατρίδα «κλώτσησε» μία ακόμα ευκαιρία.

Υ.Γ. Στους ισχυρισμούς του κ. Παπαδήμου ότι τα αιτήματα του κ. Κυρπίδη δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά «για λόγους ουσιαστικούς, νομικούς και πρακτικούς», ο κορυφαίος ερευνητής πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζεται να επανέλθει

πηγή: euro2day

Το άρθρο Τα περίεργα … στο ΙΙΒΕΑΑ με το Λουκά Παπαδήμο εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-perierga--sto-iiveaa-me-to-louka-papadimo.htm
Τυχαία Θέματα