Ομιλος ΟΤΕ: Στα 76,5 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη στο γ’ τρίμηνο του έτους

Οριακή μείωση εσόδων του Ομίλου, αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA και του περιθωρίου στην Ελλάδα, και αναθεώρηση προς τα επάνω των επενδύσεων για το 2017 για την επιτάχυνση της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, ανακοίνωσε ο Ομιλος ΟΤΕ για το γ’ τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, το γ’ τρίμηνο του 2017 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE

διαμορφώθηκαν σε 991,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,7%. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 0,5% και διαμορφώθηκαν σε 735,8 εκατ. ευρώ. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου μειώθηκε κατά 2,3% και διαμορφώθηκε σε 348,7 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δραστηριότητες της Ρουμανίας και της Αλβανίας. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά 1,1%, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 41,2%. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε κατά 19,5%, κυρίως λόγω των επιδόσεων στην κινητή, καθώς και της μεταβολής στο μείγμα εσόδων της σταθερής. Στην Αλβανία, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μειώθηκε κατά 30,6%, καθώς οι δραστηριότητες επηρεάστηκαν από τη συνεχή μείωση των εσόδων εισερχόμενης κίνησης.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν σε 76,5 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 2,4% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο πέρυσι. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις ανήλθαν σε 176,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,1%. Οι επενδύσεις στο δ’ τρίμηνο του 2017 θα επιταχυνθούν, αντικατοπτρίζοντας την ανάπτυξη του FTTC στην Ελλάδα. Το γ’ τρίμηνο του 2017, ο Ομιλος κατέγραψε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές 28,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των καταβληθέντων φόρων. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,6 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, μειωμένος κατά 18% σε σχέση με πέρυσι.
Στην Ελλάδα, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL της εταιρείας συνέχισαν να αναπτύσσονται, προσελκύοντας 32.000 συνδρομητές στο τρίμηνο. Κεφαλαιοποιώντας τα 43.000 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει, ο Ομιλος θα διαθέσει υπηρεσίες ακόμη ψηλότερων ταχυτήτων μέσα στον Νοέμβριο. Οι συνδρομητές COSMΟΤΕ TV αυξήθηκαν κατά 13.000, με το συνολικό αριθμό συνδρομητών να ανέρχεται σε 517.000, σημειώνοντας αύξηση 8,2% σε ετήσια βάση. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ανήλθαν σε 7,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση. Τα συνολικά έσοδα κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 1,1% το γ’ τρίμηνο του 2017, συνεχίζοντας την ανάκαμψη που σημειώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν σε 263,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,1% στο τρίμηνο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μετά από πολλά χρόνια. Η περιαγωγή συνεισέφερε σημαντικά στην αύξηση των εσόδων, ιδίως αυτών που προέρχονται από δεδομένα. Τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων αυξήθηκαν κατά 21% στο τρίμηνο.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου 2017, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Για ένα ακόμη τρίμηνο, πετύχαμε συνολικά καλές λειτουργικές επιδόσεις. Στην Ελλάδα, οι πολυετείς επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο ενίσχυσαν τα συνολικά έσοδα λιανικής, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η μόνη αρνητική επίδραση προήλθε από ρυθμιστικές αποφάσεις που είχαν αντίκτυπο στα έσοδα χονδρικής. Στην Ελλάδα, ο Ομιλος ΟΤΕ πέτυχε πολύ ισχυρό περιθώριο EBITDA, χάρη στη σημαντική αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τον έλεγχο του κόστους σε όλους τους τομείς. Στη Ρουμανία, οι υπηρεσίες σταθερής επηρεάστηκαν θετικά από τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για συνδυαστικές υπηρεσίες, ωστόσο, οι συνθήκες στις διεθνείς δραστηριότητές μας παραμένουν δύσκολες. Γι’ αυτό και έχουμε δρομολογήσει μια σειρά δράσεων για τον περιορισμό του κόστους και την ενίσχυση της κερδοφορίας».
«Οι επενδύσεις μας φέτος», πρόσθεσε, «έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που θα συνεχιστεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων δικτύων και υπηρεσιών FTTC, 4G & 4G+, που ανοίγουν το δρόμο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας και ενισχύουν την εμπειρία των πελατών. Στα τέλη Νοεμβρίου θα διαθέσουμε εμπορικά νέες ταχύτητες από τις καμπίνες vectoring που εγκαταστήσαμε ή αναβαθμίσαμε, αποκτώντας τη δυνατότητα να προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα ευρυζωνικών υπηρεσιών για όλες τις κατηγορίες πελατών. Η αύξηση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς θα συμβάλλει στην ενίσχυση των λειτουργικών μας επιδόσεων και της κερδοφορίας μας».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα