Ν. Παππάς: «Επανάσταση στην αγροτική παραγωγή θα φέρουν οι δορυφορικές υπηρεσίες»

«Ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο που θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας σε μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών με τίτλο «Περιβάλλον, διάστημα, φυσικές καταστροφές – Καινοτόμες υπηρεσίες εντοπισμού, παρακολούθησης, καταγραφής, πρόγνωσης και εκτίμησης κινδύνου». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππάς, «συμμετέχουμε στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αξιοποίηση

των δυνατοτήτων στον χώρο του διαστήματος», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας». Οπως είπε, «οι άνθρωποι και η τεχνογνωσία υπάρχουν. Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει».
Ειδικότερα, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ανάγκη προτεραιοποίησης των αναγκών και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων μέσω συνεργειών, προκειμένου οι τεχνολογίες του διαστήματος να ενσωματώνονται στον ιδιωτικό, το δημόσιο τομέα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη γεωργία ακριβείας στην περιοχή της Βέροιας, όπου αξιοποιείται το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος», χάρη στο οποίο για 200.000 στρέμματα καλλιεργειών οι αγρότες λαμβάνουν εξειδικευμένες συμβουλές μέσω δορυφόρων, έχοντας καταφέρει να εξοικονομούν 30%-40% όσον αφορά το κόστος τους ανάλογα με την καλλιέργεια. «Πρόκειται για μία εφαρμογή που θα φέρει επανάσταση στην αγροτική παραγωγή», όπως είπε ο κ. Παππάς.
«Το έλλειμμα βρίσκεται στο πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τις πληροφορίες, οι οποίες οδηγούν σε πολιτικές αποφάσεις που κάνουν πιο άμεση και έγκαιρη την αντίδραση της Πολιτείας».
Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η ανανέωση της σύμβασης με την Hellas Sat, σύντομα θα εισέλθει στη Βουλή και θα υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, όπως εκτίμησε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δε θα είναι ενοικιαστής, αλλά οι δορυφορικές υπηρεσίες θα εξυπηρετούνται από δορυφόρους που θα χειρίζονται ελληνικά χέρια, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και για την ασφάλεια της χώρας», όπως είπε. Τέλος, ανέφερε ότι μέσω ΕΣΠΑ σχεδιάζεται η κατασκευή μικροδορυφόρων από Ελληνες επιστήμονες.
Απ’ την πλευρά του ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στη χώρα μας προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε ό,τι έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές».
Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης, αναφέρθηκε στην αποσπασματικότητα της αξιοποίησης των υπηρεσιών του Αστεροσκοπείου από τη δημόσια διοίκηση.
Τέλος, ανακοίνωσε την ίδρυση παρατηρητηρίου κλιματικής αλλαγής και κέντρου γεωεπιστημών στα Αντικύθηρα, ένα νησί με 20 μόνιμους κατοίκους, με στόχο την αδιάλειπτη παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή της Μεσογείου, προκειμένου να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας σε σχέση με τη συμφωνία των Παρισίων.
Εθνική ψηφιακή στρατηγική για τη γεωργία,
Η επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας μέσω του προγράμματος «Rural και Rural Extension», ώστε να υπάρχει Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας και στο πιο απομακρυσμένο σημείο, καθώς και το Διαδίκτυο της αγροτικής παραγωγής (Agro Internet of Things), περιλαμβάνονται μεταξύ των δράσεων της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας της GAIA Επιχειρείν.


Για το Διαδίκτυο της αγροτικής παραγωγής (Agro Internet of Things) εκτιμώμενου κόστους 7,5 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε ότι θα αποτελέσει από τα πιο καινοτόμα έργα υποβοήθησης αγροτών, ανέφερε ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο υποβοήθησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών πιστοποίησης και ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επισήμανε ότι νέες δυνατότητες για μεγαλύτερες αποδόσεις δίνονται με την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας, που έχει γίνει εφικτή τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση της χρήσης δορυφορικών συστημάτων. Μέσω αυτών, όπως είπε, ο αγρότης γνωρίζει την ακριβή του θέση και έχει πρόσβαση σε χάρτες υψηλής ακρίβειας που αποτυπώνουν πλήθος χρήσιμων παραμέτρων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα