«Μία Βαλίτσα κόσμος»: Eνα πρόγραμμα-εργαλείο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται η δράση «Μία Βαλίτσα Κόσμος», στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφυγικές ροές, ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα» του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να ωθήσει παιδιά κι ενήλικες να σκέφτονται διαφορετικά και να αναπτύξουν αισθήματα αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες και γενικότερα ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτες συνθήκες.
Ακόμη, προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει

τα παιδιά σε θέματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, τις προσφυγικές ροές καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 2016 μέχρι σήμερα η «Μια βαλίτσα Κόσμος» ταξίδεψε σε 20 πόλεις με συμμετέχοντες περίπου 4.500 μαθητές, 180 εθελοντές (μέλη και μη μέλη του Οδηγισμού), 200 εκπαιδευτικούς. Ακόμη, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού διοργάνωσε και σεμινάρια επιμόρφωσης γύρω από το πρόγραμμα στο οποίο πήραν μέρος 554 εκπαιδευτικοί.
«Θεωρήσαμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας γι’ αυτό ζητήσαμε και την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, ώστε να επιτρέπεται σε εθελοντές να πηγαίνουν στα σχολεία και να το εφαρμόζουν», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπεύθυνη του προγράμματος, Ειρήνη Κάππου.
«Το πρόγραμμα μπορεί να διαρκεί μόνο ένα δίωρο σε κάθε σχολείο που το εφαρμόζει, ωστόσο είναι τόσο βιωματικό κι έντονο καθώς τα παιδιά καλούνται να μοιραστούν δικές τους εμπειρίες. Κατά τη διάρκεια αυτού του ελεύθερου παιχνιδιού μπορεί ο καθένας να πει μια δική του ιστορία, μάλιστα θυμάμαι μια κοπέλα που έλεγε πόσο λυπηρό είναι που το κάνουμε αυτό εμείς σε εμάς, άνθρωποι σε ανθρώπους. Μέσα σε δύο ώρες ουσιαστικά μπορεί ο καθένας που συμμετέχει σε αυτή τη δράση να «μπει στο παπούτσι» ενός πρόσφυγα», συμπληρώνει η κ. Κάππου.
Οι εθελοντές βρέθηκαν σε σχολεία όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν δεχθεί ρατσιστικές επιθέσεις γιατί υποδέχτηκαν παιδιά προσφύγων στις τάξεις τους. Ο στόχος εκεί, όπως αναφέρουν, ήταν πολλαπλός: να τους ενδυναμώσουν ώστε να συνεχίσουν να διδάσκουν στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθοδηγώντας τους μαθητές σε μια θετική στάση απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.
Μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την κ. Κάππου ήταν κάποια σχολεία στον Πειραιά «Ηρθαμε αντιμέτωποι με μία ατμόσφαιρα πολύ φορτισμένη διότι οι άνθρωποι, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου μας έβρισκαν ένα ασφαλές περιβάλλον εκφράζοντας τι έχουν ζήσει κι αντιμετωπίσει», σημειώνει η κ. Κάππου.
Ακόμη, αρκετοί μαθητές έφτιαξαν το δικό τους «ημερολόγιο» με ιστορίες προσφύγων και μεταναστών που έχουν ακούσει από τους γονείς/παππούδες-γιαγιάδες τους που υπήρξαν οι ίδιοι πρόσφυγες/μετανάστες. Με αυτό τον τρόπο μοιράστηκαν κι αυτοί τις εμπειρίες και τα βιώματά τους.
Η Ελένη που ήταν εθελόντρια στο πρόγραμμα επισήμανε από την πλευρά της ότι «πρόκειται για μια πολύ δυνατή εμπειρία καθώς τα παιδιά διαπίστωσαν τις ομοιότητές τους με τα παιδιά όλου του κόσμου, και ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες της διαφορετικότητας και της διαπολιτισμικότητας με ένα πολύ πρωτοποριακό τρόπο».
Από την πλευρά της η Αφροδίτη, που συμμετείχε ως εκπαιδευτικός, τόνισε ότι «είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα και ιδιαίτερα δομημένο. Μια σπουδαία δραστηριότητα και για το δέσιμο των μαθητών μεταξύ τους. Οι μαθητές μπήκαν σε ρόλους και καταστάσεις που έχουν ακούσει, αλλά για πρώτη φορά βίωναν. Συναισθάνθηκαν ό,τι συμβαίνει σε έναν πρόσφυγα».
Με τη σειρά του ο 9χρονος Μάριος ενθουσιάστηκε με το παιχνίδι με την «ανθρώπινη αλυσίδα» που έπρεπε να σώσουν κάποιον. «Ξέρω ότι πολλοί συζητάνε για να έρθουν πρόσφυγες στο σχολείο μας και κάποιοι δεν θέλουνε. Εγώ θα ζητήσω από όποιον έρθει, αν θέλει, να κάτσουμε στο ίδιο θρανίο. Ο θησαυρός που βρήκαμε σήμερα είναι η Φιλία! Το κατάλαβα!», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηριστικά ο Μάριος.
Η δράση «Μία Βαλίτσα Κόσμος» του προγράμματος «Προσφυγικές ροές, ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα» του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, συνεχίζει «για έναν κόσμο όπου ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι δεδομένος και όχι υπό διαπραγμάτευση».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα