Η έκθεση «ΔΙΑΧΡΟΝΙΕΣ» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Η έκθεση «ΔΙΑΧΡΟΝΙΕΣ» από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», άνοιξε ξανά για το κοινό με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, από τις 17 Ιουνίου. Την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 18:00-20:00, η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού, θα πραγματοποιήσει ξενάγηση.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, χάρη στην προηγμένη τεχνολογικά κατασκευή

του, είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα νωπού αέρα. Το σύστημα αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντικαθιστά τον αέρα σε όλους τους χώρους με φρέσκο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των επισκεπτών, όλοι οι χώροι απολυμαίνονται καθημερινά και καθαρίζονται διαρκώς όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή το κοινό, με ειδικά αντισηπτικά, εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, ενώ σε όλους τους χώρους υγιεινής υπάρχουν ειδικά απολυμαντικά για την ατομική απολύμανση των επισκεπτών.

Παράλληλα, οι επισκέπτες, για την προστασία τους, θα εισέρχονται σε μικρές ομάδες στην έκθεση και θα τηρούν την απόσταση 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον, τόσο μέσα στον χώρο της έκθεσης, όσο και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου. Κατά την επίσκεψη του κοινού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ κατά την είσοδο στον χώρο πραγματοποιείται θερμομέτρηση», προσθέτει η ανακοίνωση του Κέντρου Πολιτισμού.

Η έκθεση αποτελεί έναν οργανικό διάλογο μεταξύ των πρωτότυπων εκθεμάτων από τις συλλογές του Μουσείου Λάρισας με έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Ακολουθώντας την αντίστοιχη χρονολογική διαδρομή που καλύπτουν τα εκθέματα, 52 σημαντικοί Ελληνες εικαστικοί, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του μουσείου και την επιμελήτρια της έκθεσης, προτείνουν υπάρχοντα έργα τους ή δημιουργούν νέα σε συνομιλία με τα μόνιμα μουσειακά εκθέματα, με πρόθεση τον οργανικό διάλογο με αυτά, καθώς και την πιστοποίηση της έννοιας της Διαχρονίας που διατρέχει την ελληνική τέχνη τόσο θεματικά και τεχνικά, όσο και αισθητικά ή συμβολικά.

Πρόθεση της επιστημονικής ομάδας και της επιμελήτριας αποτελεί η πολυσχιδής συνομιλία εμβληματικών εκθεμάτων, αλλά και μη εκτεθειμένων στη μόνιμη έκθεση αρχαίων αντικειμένων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά με αφορμή την έκθεση, με σύγχρονα εικαστικά έργα που αφηγούνται με τρόπους παράλληλους και εξίσου συναρπαστικούς την ανθρώπινη περιπέτεια στο χώρο και το χρόνο. Η μεταφορά στην Αθήνα υλοποιήθηκε ως συνέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Ολγα Αλεξοπούλου, Στέλιος Αλεξάκης, Κώστας Ανανίδας, Ρούλα Αντωνοπούλου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Αννυ Αρχιμανδρίτου, Αννα Αχιλλέως, Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Μίκα Βογιατζή, Ελενα Βότση, Μάριος Βουτσινάς, Μάρκος Γεωργιλάκης, Κατερίνα Γιάννακα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ειρήνη Γκόνου, Ακης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Δικαία Δεσποτάκη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Σταυρούλα Καζιάλε, Βάσω Καλουδιώτη, Μάρκος Καμπάνης, Αντώνης Καρακωνσταντάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Μάρω Κορνηλάκη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Ελενα Κυρκιλή, Αγγελος Κωνσταντακάτος, Μαρία Κώτσου, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Ηρώ Μανδηλαρά, Χριστίνα Μαντζαβίνου, Παναγιώτης Μαρίνης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Παναγιώτης Μπρέντας, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μίλτος Παπαστεργίου, Παναγιώτης Πασάντας, Βαγγέλης Πολύζος, Εφη Σδούκου, Δήμητρα Σίλιαλη, Ανθή Σουλτάνη, Ελένη Σουμή, Σοφία Τερζίδου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιώργος Χουλιαράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα