Διαψεύδει το υπουργείο Ανάπτυξης την έκθεση του WEF για την θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη

«Ολοι ανεξαιρέτως οι δείκτες οικονομικού κλίματος καταγράφουν ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και υποδηλώνουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας». Αυτό αναφέρεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων Οκτωβρίου, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και όπως υπογραμμίζεται, συνεχίζεται η ανοδική πορεία της οικονομίας, ενώ υπολογίζεται να υπερβούν τα 4 δισ. ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2017.
Στο δελτίο αναφέρεται ότι τους τελευταίους τρεις μήνες κινήθηκαν με σταθερά ανοδικό ρυθμό οι διάφοροι επιμέρους

δείκτες και μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας και, εκτός απροόπτου (όπως το ενδεχόμενο μιας νέας διεθνούς κρίσης), δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για νέα μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο και προσέγγιση του ετήσιου στόχου για ανάπτυξη 1,8% το 2017.
Σημειώνεται από το υπουργείο, ότι η πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης Global Competitiveness Report του World Economic Forum (WEF) για την ανταγωνιστικότητα, που εμφάνισε την Ελλάδα στην 87η θέση της διεθνούς κατάταξης, δηλαδή πολύ χαμηλά και μια θέση χειρότερα από αυτή του 2016, έδωσε λαβή για πολλαπλές επικρίσεις όσον αφορά στην ικανότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Πρόκειται για μία ακόμη εσφαλμένη εκτίμηση διεθνούς οργανισμού, η οποία ελέγχεται για τη μεθοδολογία της, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο, ενώ προστίθεται ότι «πάντως, από τις άμεσες ή έμμεσες εκτιμήσεις της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, η τελευταία αποτυπώνεται ανάγλυφα, εκ του αποτελέσματος, σε μεγέθη όπως είναι το ΑΕΠ και οι εξαγωγές, οι δείκτες οικονομικού κλίματος, οι ξένες επενδύσεις και η απασχόληση.
Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 100,6 μονάδες το Σεπτέμβριο από 99 τον Αύγουστο του 2017. Ο μέσος όρος του δείκτη, από το 1985 μέχρι το 2017, ήταν 100,7, φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο 120,1 τον Ιούλιο του 2000 και χαμηλό 75,2 τον Μάρτιο του 2009. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της ελληνικής μεταποίησης αυξήθηκε στις 52,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2017 από 52,2 τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέκταση της εργοστασιακής δραστηριότητας από τον Ιούνιο του 2008, λόγω της ταχύτερης αύξησης των νέων παραγγελιών από την εγχώρια αγορά, παρότι μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών. Επιπλέον, η παραγωγή αυξήθηκε το μέγιστο σε εννέα χρόνια, με γνώμονα τους παραγωγούς καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ παρατηρήθηκε μείωση στα ενδιάμεσα αγαθά.
Ο αρνητικός δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Ελλάδα υποχώρησε στις -53,7 μονάδες το Σεπτέμβριο από -57 τον Αύγουστο και -74,4 τον Μάρτιο του 2017. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελλάδα είχε σημειώσει αρνητικό ρεκόρ τις -83,8 μονάδες τον Οκτώβριο του 2011.
Σημειώνεται ότι στη βελτίωση αυτή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει συμβάλλει η μείωση του χρέους των νοικοκυριών σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Εχει υποχωρήσει από τα μέσα του 2014 ως σήμερα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες περίπου: συγκεκριμένα το χρέος των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε στο 59,50% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2017 από το υψηλό 65,2% του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2014 (μέσος όρος 37,40% την περίοδο 1994-2017).
Οι Ξένες Αμεσες Επενδύσεις υπολογίζεται να υπερβούν τα 4 δισ ευρώ
Οι ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις βρίσκονται σε σταθερή τροχιά ανόδου τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και σαν ποσοστό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.
Ενώ, λοιπόν, στο επτάμηνο 2016 (Ιανουάριος – Ιούλιος) αυξήθηκαν ετησίως 40%, στο αντίστοιχο επτάμηνο 2017 αυξήθηκαν 161% αντίστοιχα. «Εάν, δε, λάβουμε σαν βάση τις επιδόσεις του α’ επταμήνου και το πώς έκλεισαν συνολικά το έτος οι εισροές ΞΑΕ τα προηγούμενα χρόνια, τότε το 2017 υπολογίζεται να υπερβούν τα 4 δις. ευρώ», όπως σημειώνεται στο δελτίο.
Πάντως, μακροχρόνια (2000-2016), ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του αποθέματος των ΞΑΕ στην Ελλάδα (4,2%) είναι υποδιπλάσιος του ρυθμού αύξησής τους στον κόσμο (8,3%) «και η διαφορά αυτή υποδεικνύει τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν, μετά τις μεταρρυθμίσεις και την τεράστια προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, για μαζική προσέλκυση ΞΑΕ στο μέλλον», όπως σημειώνεται.
Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση που είναι και ο πλέον αψευδής μάρτυρας της οικονομικής προόδου της χώρας, τον Ιούλιο το ποσοστό ανεργίας έπεσε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 21%, έναντι του Ιουλίου 2016, όταν την τριετία 2013-2016 υποχωρούσε ετησίως κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. «Εχουμε, δηλαδή, μία σημαντική επιτάχυνση της κάμψης της ανεργίας φέτος που προοιωνίζεται την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρεται σχετικά.
Δέσμη νέων αναπτυξιακών δράσεων
Οι δράσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομίας το αμέσως προσεχές διάστημα είναι οι εξής: Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία χρηματοδότησης του Ταμείου Υποδομών. Το ταμείο στα πλαίσια της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων με έμφαση στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο περιβάλλον, εστιάζει σε συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας η οποία αποτελεί τροχοπέδη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής.
Διαχειριστής του Ταμείου είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Με αρχικό κεφάλαιο 450 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. ευρώ αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενους πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της μόχλευσης, εκτιμάται ότι θα προσελκυσθούν πρόσθετοι δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι ώστε να διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα ικανοποιητικό αρχικό κεφάλαιο για παρεμβάσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αστική ανάπτυξη και στον τομέα του τουρισμού, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.
Περαιτέρω, στο Πλαίσιο της Επενδυτικής Προτεραιότητας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας των μικρών επιχειρήσεων σύντομα αναμένεται η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις μικροπιστώσεις. Στόχος του ταμείου είναι να παράσχει την αναγκαία αλλά και την απαραίτητη συμβουλευτική (mentoring/coaching), ώστε να ενδυναμωθεί η υγιής επιχειρηματικότητα.
Τέλος, μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο νέος κύκλος των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου (ν. 4399/2016). Συγκεκριμένα, τα καθεστώτα της «γενικής επιχειρηματικότητας», των «Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ» και της «Ενίσχυσης Μηχανολογικού Εξοπλισμού». Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) υπολογίζεται στα 550 εκατ. ευρώ. Η φοροαπαλλαγή αναδεικνύεται ως κυρίαρχο μέσο ενίσχυσης και σηματοδοτεί την εποχή της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η φοροαπαλλαγή έχει ισχυρή δυναμική καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ θα αφορά σε ενισχύσεις φορολογικής απαλλαγής.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα