«Μποέμ» στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ

Ενα διαχρονικό αριστούργημα του οπερατικού ρεπερτορίου, η «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι, έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα από την σύγχρονη και αιχμηρή ματιά του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη της όπερας, Γκρέιαμ Βικ. Η νέα αυτή παραγωγή θα παρουσιαστεί για δέκα παραστάσεις μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων (7, 8, 13, 17, 20, 24, 27, 30/12 και 3, 5/1), στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του αφιερώματος της ΕΛΣ

στον Στέφανο Λαζαρίδη.
Δεν είναι λίγοι οι φίλοι του λυρικού θεάτρου που θεωρούν την «Μποέμ» ως την απόλυτη όπερα, μια και συνδυάζει μοναδική μελωδική μουσική, μια σπαρακτική ιστορία, καθημερινούς χαρακτήρες και έντονα συναισθήματα. Η υπόθεση αφορά στον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή, με φόντο το παγωμένο χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατό της από φυματίωση.
«Επιχειρήσαμε να ξεδιπλώσουμε την ουσία του έργου, ώστε να υπάρχει κάτι το οικουμενικό που θα ταιριάζει σε κάθε εποχή. Οχι τόσο ως διαχρονικότητα, όσο ως διαπίστωση ότι η ανθρωπότητα δεν αλλάζει ποτέ ο θάνατος θα είναι πάντα θάνατος, η φτώχεια θα είναι φτώχεια και οι φοιτητές θα είναι φοιτητές» αναφέρει ο Γκρέιαμ Βικ, στο σημείωμά του.
Η «Μποέμ» βασίζεται στη νουβέλα «Σκηνές απ΄ την μποέμικη ζωή» (1845/8, 1851) του Ανρί Μυρζέρ και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνο, υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε για πρώτη φορά την «Μποέμ» τον Απρίλιο του 1948, σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου.
Το 2007, ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Στέφανος Λαζαρίδης, ανέθεσε στον Γκρέιαμ Βικ να σκηνοθετήσει μια νέα παραγωγή της «Μποέμ» για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Βικ μετέφερε τη δράση του έργου από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου, δημιουργώντας μια παράσταση ορόσημο για το ελληνικό λυρικό θέατρο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα