Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Γάζα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Συζητήθηκε ακόμη η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος.
Οι δύο ηγέτες προχώρησαν ακόμη σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Π. Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

«Σε εξέλιξη στο Παρίσι βρίσκεται η διεθνής ανθρωπιστική διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές τη θέση της Ελλάδας, την υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την καταδίκη της τρομοκρατικής Χαμάς», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο podcast του Politico.

«Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με την πάροδο των ημερών έχουμε εκφράσει αυξημένη ανησυχία για το δράμα αθώων αμάχων και για τις τρομακτικές εικόνες από τη Γάζα και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία όπως τόνισε ο πρωθυπουργός γι αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή -όταν λέω εμείς αναφέρομαι στην Ελλάδα- όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφαλείας».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το πρωί ο πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραήμ Στάγιεχ κατά τη διάρκεια της οποία συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα». Είπε επίσης πως «ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή κα με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας».
Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ότι δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζοντας «τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών».

Συνέντευξη Μητσοτάκη σε Politico: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί όμως έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ και θεωρώ ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Εχει ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή – όταν λέω «εμείς», αναφέρομαι στην Ελλάδα-, όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο Politico ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική του καμπάνια, ναι, θα υπάρξει αυξανόμενη ανησυχία για την αναλογικότητας της ισραηλινής απάντησης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την επόμενη ημέρα στη Γάζα και πως θα εξεύρουμε μία πολιτική λύση στη διένεξη. Στο τέλος της ημέρας οφείλουμε να αναλογιστούμε ποιο είναι το τίμημα της ήττας της Χαμάς».

Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών, ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αλλαγή τόνου» τους τελευταίους μήνες, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν οι δύο χώρες να συνεργαστούν παρά τη μεταξύ μας διαφορά, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική και υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος της χώρας να προστατεύει τα σύνορα της, αλλά και του αιτήματος, που έχει υποβάλλει για επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τόνισε, μάλιστα, ότι «ανέκαθεν ήμουν από τους υποστηρικτές της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία, καθώς φιλοξενεί στο έδαφος της εκατομμύρια Σύρων προσφύγων» προσθέτοντας πως υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε»
Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο podcast «Power Play» του Politico και στη δημοσιογράφο Anne McElvoy στο www.dimoprasion.gr

Το άρθρο Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Γάζα εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
apostoli-anthropistikis-voitheias-se-gaza.htm
Τυχαία Θέματα