Αλλάζει η στάση της Τουρκίας προς το Ισραήλ;

Ο πόλεμος στο Ισραήλ εξακολουθεί να θέτει ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Οι τόνοι από την Άγκυρα γίνονται πιο εχθρικοί απέναντι στο Ισραήλ, μετά και τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση στο Ισραήλ η Άγκυρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. […] Τώρα όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν περιγράφει διαφορετικά τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η χώρα του: όχι πλέον

ως διαμεσολαβητής μεταξύ δύο μερών, αλλά ως μία “εγγυήτρια δύναμη υπέρ της παλαιστινιακής πλευράς” σε μία πολυμερή διαδικασία διαπραγματεύσεων, κατά την οποία θα πρέπει να μεριμνήσουν “άλλες χώρες” για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Η Τουρκία εξακολουθεί γενικώς να επιδιώκει τη βελτίωση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Το κύριο κίνητρο του Ερντογάν είναι η ελπίδα για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο από το Ισραήλ θα ρέει στην Ευρώπη μέσω της Ανατολίας. Η ενεργειακή συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο ανησυχεί την Άγκυρα, η οποία φοβάται ότι θα μείνει πίσω.

Από την άλλη πλευρά, το ότι ο Ερντογάν οξύνει και πάλι τους τόνους, σχετίζεται και με το γεγονός ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει ξεσπάσει ένας άτυπος ανταγωνισμός για το ποιος θα επικρίνει περισσότερο το Ισραήλ. Οι ισλαμιστές εταίροι του Ερντογάν ηγούνται στις επικρίσεις, όμως σε αυτές συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε το Ισραήλ για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. Γι’ αυτό και το Ισραήλ κάλεσε τελικά όλους τους πολίτες του που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατόν».

Το άρθρο Αλλάζει η στάση της Τουρκίας προς το Ισραήλ; εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
allazei-i-stasi-tis-tourkias-pros-to-israil.htm
Τυχαία Θέματα