«Τσουχτερός» για τους αγρότες ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης

«Τσουχτερός» για τους αγρότες ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης19.05.2018Πρόσωπα

Νέα εγκύκλιος του υπ. Εργασίας. Οροι και προϋποθέσεις για τους ενδιαφερομένους

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Στα 984,5 ευρώ (ή στα 82,4 ευρώ τον μήνα) ανέρχεται το κόστος της εξαγοράς για κάθε χρόνο ασφάλισης που επιθυμούν οι αγρότες να αναγνωρίσουν στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν να αποπληρώσουν σε δόσεις ή να καταβάλουν όλο

το ποσό εφάπαξ για να τύχουν έκπτωσης 2% για κάθε χρόνο που επιθυμούν να εξαγοράσουν.

Με βάση την εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, «οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ (καθώς και όσοι ήταν εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα ασφαλισμένων του πρώην κλάδου πρόσθετης ασφάλισης), προκειμένου να αναγνωρίσουν τον προβλεπόμενο χρόνο ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών, μπορούν να καταβάλλουν για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμενου -κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης- κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών». Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 82,4 ευρώ για κάθε μήνα ή στα 984,5 ευρώ για κάθε εξαγοράσιμο χρόνο στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης.

Οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής (ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από τους φορείς αυτούς).
Επίσης, είναι σημαντικό ότι για την αναγνώριση οι ασφαλισμένοι οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό αυτό, το οποίο δεν έχει εξοφληθεί, συνυπολογίζεται με τις λοιπές οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Το συνολικό ποσό της εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί είτε με εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης), οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος αναγνώρισης, είτε σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα, εντός του οποίου κοινοποιείται η απόφαση προς τον ασφαλισμένο.

Σημειώνεται ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή της με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης (15%).

Από 25 Μαΐου οι αιτήσεις για υπερχρεωμένους

Στις 25 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για ένταξη των αγροτών στη ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους υπερχρεωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης και υπογράμμισε πως στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα υπάγονται οι οφειλές των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο.

Ξεκαθάρισε πως το τελικό ποσό της διαγραφής του κεφαλαίου θα εξαρτάται από την τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του αιτούντος, όπως αυτά θα προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο τη βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας, καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου.
Επίσης, όσοι ενταχθούν θα έχουν την επιλογή άμεσης εξόφλησης του εναπομείναντος οφειλόμενου ποσού μέσα σε πέντε μήνες, όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, και σε αυτή την περίπτωση η διαγραφή του κεφαλαίου μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 60%, ενώ σε περίπτωση αποπληρωμής της εναπομείνασας οφειλής μέσα σε διάστημα 10 ετών (120 δόσεων) η διαγραφή του κεφαλαίου μπορεί να φτάσει έως το 40%.

Keywords
Τυχαία Θέματα